Met het zicht op een catastrofaal beursjaar raadt de Britse bank zijn klanten aan om 'alles te verkopen behalve obligaties van hoge kwaliteit', omdat de grootste aandelenmarkten wellicht met 20 procent zullen dalen en de olieprijs kan kelderen tot 16 dollar per vat, luidt het in een nota:

'Sell everything except high quality bonds. This is about return of capital, not return on capital. In a crowded hall, exit doors are small.'

RBS herinnert er in zijn nota aan dat de huidige situatie doet denken aan 2008, toen de neergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers ontspoorde tot een wereldwijde finaciële crisis. Ditmaal geeft China mogelijk het startschot voor een wereldwijde crisis, waarschuwt de bank.

"China heeft een omvangrijke correctie ingeluid die voorlopig alleen maar sterker zal worden", aldus de bank.

RBS verwacht dat Wall Street en de beurzen op het Europese vasteland met 10 tot 20 procent zullen dalen.

De FTSE in Londen moet waarschijnlijk een forsere daling incasseren door het grote aantal mijnbouwers en andere grondstofgerelateerde bedrijven in die index. "Veel beleggers steken voor de langere termijn geld in olie- en mijnbouwbedrijven in de verwachting dat het dividend daar is veiliggesteld om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het allerminst veilig is."

Volgens de bank wijzen verscheidene signalen op een daling van de olieprijs naar 16 dollar per vat, een peil dat voor het laatst werd gezien na de Azië-crisis van 1999.

Paras Anand, hoofd Europese aandelen bij Fidelity, omschrijft de waarschuwing van RBS in een gesprek met de BBC als 'zorgwekkend', maar hij wijst tegelijk op het symptomatische karakter ervan.

Volgens Anand geldt de waarschuwing van de bank als een extreme vorm van pessimisme die opgang maakt 'in een deflatoire omgeving van stagnering - dus beperkte economische groei - en lage prijzen, waardoor dat pessimisme begint te overheersen'. Anand ziet de toekomst op de beursvloer minder somber in. "De risico's worden te pessimistisch ingeschat", oordeelt hij.

(Belga/BBC/BO)

Met het zicht op een catastrofaal beursjaar raadt de Britse bank zijn klanten aan om 'alles te verkopen behalve obligaties van hoge kwaliteit', omdat de grootste aandelenmarkten wellicht met 20 procent zullen dalen en de olieprijs kan kelderen tot 16 dollar per vat, luidt het in een nota:RBS herinnert er in zijn nota aan dat de huidige situatie doet denken aan 2008, toen de neergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers ontspoorde tot een wereldwijde finaciële crisis. Ditmaal geeft China mogelijk het startschot voor een wereldwijde crisis, waarschuwt de bank. "China heeft een omvangrijke correctie ingeluid die voorlopig alleen maar sterker zal worden", aldus de bank. RBS verwacht dat Wall Street en de beurzen op het Europese vasteland met 10 tot 20 procent zullen dalen. De FTSE in Londen moet waarschijnlijk een forsere daling incasseren door het grote aantal mijnbouwers en andere grondstofgerelateerde bedrijven in die index. "Veel beleggers steken voor de langere termijn geld in olie- en mijnbouwbedrijven in de verwachting dat het dividend daar is veiliggesteld om vervolgens tot de ontdekking te komen dat het allerminst veilig is."Volgens de bank wijzen verscheidene signalen op een daling van de olieprijs naar 16 dollar per vat, een peil dat voor het laatst werd gezien na de Azië-crisis van 1999.Paras Anand, hoofd Europese aandelen bij Fidelity, omschrijft de waarschuwing van RBS in een gesprek met de BBC als 'zorgwekkend', maar hij wijst tegelijk op het symptomatische karakter ervan.Volgens Anand geldt de waarschuwing van de bank als een extreme vorm van pessimisme die opgang maakt 'in een deflatoire omgeving van stagnering - dus beperkte economische groei - en lage prijzen, waardoor dat pessimisme begint te overheersen'. Anand ziet de toekomst op de beursvloer minder somber in. "De risico's worden te pessimistisch ingeschat", oordeelt hij.(Belga/BBC/BO)