Maandag werd zowel de lange- als kortetermijnrating van het land ongewijzigd gelaten, maar S&P wijzigde wel de "outlook" van stabiel naar negatief. Het agentschap sluit dus niet uit dat de toestand in de toekomst nog zal verslechteren.

Aanleiding voor het negatieve perspectief is het feit dat de VS enerzijds met een gigantisch overheidstekort kampen maar anderzijds ook met een politieke patstelling, waarbij Democraten en Republikeinen lijnrecht tegenover elkaar staan. Hierdoor wordt het wegwerken van het tekort bemoeilijkt.

"Volgens ons is er een reëel risico dat de Amerikaanse beleidsmakers geen overeenstemming vinden hoe ze tegen 2013 de openbare financiën gaan saneren op middellange en lange termijn."

Zowel de Democraten als de Republikeinen hebben een plan voorgesteld om het overheidstekort en de vergrijzing aan te pakken.

De Republikeinen willen sterk bezuinigen in allerhande sociale programma's en de ziekteverzekering voor bejaarden (Medicare) privatiseren. Daarnaast willen ze de belastingverlagingen behouden die onder George Bush werden gestemd die vooral de middenklasse en de hoogste inkomens ten goede kwamen.

De Democraten willen dan weer de belastingverlagingen voor de hoogste inkomens terugdraaien om het overheidstekort gedeeltelijk terug te dringen. Ook zij zeggen serieus te willen besparen in overheidsprogramma's.

Een ratingverlaging zou betekenen dat S&P het risico op wanbetaling groter inschat. De Verenigde Staten dreigen daardoor meer rente te moeten betalen als het geld op de internationale markten leent.

De Amerikaanse schatkist reageerde meteen op het bericht van S&P door te beklemtonen dat die de capaciteit van het land "onderschat". (Belga/SF)

Maandag werd zowel de lange- als kortetermijnrating van het land ongewijzigd gelaten, maar S&P wijzigde wel de "outlook" van stabiel naar negatief. Het agentschap sluit dus niet uit dat de toestand in de toekomst nog zal verslechteren. Aanleiding voor het negatieve perspectief is het feit dat de VS enerzijds met een gigantisch overheidstekort kampen maar anderzijds ook met een politieke patstelling, waarbij Democraten en Republikeinen lijnrecht tegenover elkaar staan. Hierdoor wordt het wegwerken van het tekort bemoeilijkt. "Volgens ons is er een reëel risico dat de Amerikaanse beleidsmakers geen overeenstemming vinden hoe ze tegen 2013 de openbare financiën gaan saneren op middellange en lange termijn." Zowel de Democraten als de Republikeinen hebben een plan voorgesteld om het overheidstekort en de vergrijzing aan te pakken. De Republikeinen willen sterk bezuinigen in allerhande sociale programma's en de ziekteverzekering voor bejaarden (Medicare) privatiseren. Daarnaast willen ze de belastingverlagingen behouden die onder George Bush werden gestemd die vooral de middenklasse en de hoogste inkomens ten goede kwamen.De Democraten willen dan weer de belastingverlagingen voor de hoogste inkomens terugdraaien om het overheidstekort gedeeltelijk terug te dringen. Ook zij zeggen serieus te willen besparen in overheidsprogramma's.Een ratingverlaging zou betekenen dat S&P het risico op wanbetaling groter inschat. De Verenigde Staten dreigen daardoor meer rente te moeten betalen als het geld op de internationale markten leent. De Amerikaanse schatkist reageerde meteen op het bericht van S&P door te beklemtonen dat die de capaciteit van het land "onderschat". (Belga/SF)