Volgens prognoses zal de Belgische bevolking tegen 2050 groeien tot 12,2 miljoen inwoners, van wie een kwart ouder zal zijn dan 65. Als beleidsmakers niet ingrijpen zullen de kosten voor gezondheidszorg en pensioenen exploderen, waarschuwt S&P.

Vandaag al kost de vergrijzing de overheid in ons land 21,8% van het bruto binnenlands product (bbp). Bij een ongewijzigd beleid stijgen die kosten tot 25% in 2020 en 30% in 2030, en stijgt de staatsschuld tegen 2050 tot 365% van het bbp. Maar ook als de overheid wel ingrijpt - door zoals aangekondigd de begroting over enkele jaren in evenwicht te brengen - zullen de vergrijzingskosten de staatsschuld verder doen oplopen.

Het S&P-rapport raadt België aan om de staatsschuld fors af te bouwen en hervormingen door te voeren. De regio's moeten een deel van de vergrijzingslasten dragen, luidt het.

De kredietbeoordelaar dreigde enkele maanden geleden om de rating voor ons land te verlagen als er niet snel een nieuwe regering zou komen die de nodige hervormingen doorvoert. Met een lagere rating zou geld lenen voor ons land duurder worden.

Volgens prognoses zal de Belgische bevolking tegen 2050 groeien tot 12,2 miljoen inwoners, van wie een kwart ouder zal zijn dan 65. Als beleidsmakers niet ingrijpen zullen de kosten voor gezondheidszorg en pensioenen exploderen, waarschuwt S&P.Vandaag al kost de vergrijzing de overheid in ons land 21,8% van het bruto binnenlands product (bbp). Bij een ongewijzigd beleid stijgen die kosten tot 25% in 2020 en 30% in 2030, en stijgt de staatsschuld tegen 2050 tot 365% van het bbp. Maar ook als de overheid wel ingrijpt - door zoals aangekondigd de begroting over enkele jaren in evenwicht te brengen - zullen de vergrijzingskosten de staatsschuld verder doen oplopen. Het S&P-rapport raadt België aan om de staatsschuld fors af te bouwen en hervormingen door te voeren. De regio's moeten een deel van de vergrijzingslasten dragen, luidt het. De kredietbeoordelaar dreigde enkele maanden geleden om de rating voor ons land te verlagen als er niet snel een nieuwe regering zou komen die de nodige hervormingen doorvoert. Met een lagere rating zou geld lenen voor ons land duurder worden.