De nucleaire rente is de winst die de producenten van kernenergie - Electrabel en SPE-Luminus - maken door de verkoop ervan. Die ' 'hoge' winst staat in ons land al lange tijd ter discussie. Volgens de energiewaakhond CREG loopt de zogenaamde nucleaire rente op tot 2 miljard. Volgens energieleverancier Electrabel klopt dat niet en gaat het slechts om een derde van dat bedrag.

Om de discussie in goede banen te leiden en de knopen uiteindelijk door te hakken, vroeg de regering aan de Nationale Bank van België (NBB) - als onafhankelijke instantie - om een rapport samen te stellen. Gouverneur Luc Coene overhandigde dat rapport dinsdag aan de regering en lichtte de studie mondeling toe.

Over de berekening van de NBB wordt intussen druk gespeculeerd. De speculaties over de nucleaire rente lopen van 750 tot 950 miljoen euro. Dat meldden verscheidene kranten afgelopen weekend. Volgens Groen! en Ecolo, die zich baseren op een presentatie die dinsdag gebruikt werd op de kabinetten, heeft de Nationale Bank (NBB) de nucleaire rente berekend tussen 809 en 951 miljoen euro.

Volgens De Tijd wordt in het rapport van Coene ook een hoofdstuk gewijd aan de zogenaamde uraniumtaks. De ontslagnemende regering-Leterme zou een dergelijke taks willen invoeren op basis van de nucleaire winsten van Electrabel. Die uraniumtaks zou 500 miljoen euro kunnen opleveren.

Het rapport wordt woensdag 27 april op de website van de NBB publiek gemaakt. Leterme en Magnette zijn op dit moment niet bereid commentaar te geven over de bevindingen van de Nationale Bank.

De nucleaire rente is de winst die de producenten van kernenergie - Electrabel en SPE-Luminus - maken door de verkoop ervan. Die ' 'hoge' winst staat in ons land al lange tijd ter discussie. Volgens de energiewaakhond CREG loopt de zogenaamde nucleaire rente op tot 2 miljard. Volgens energieleverancier Electrabel klopt dat niet en gaat het slechts om een derde van dat bedrag. Om de discussie in goede banen te leiden en de knopen uiteindelijk door te hakken, vroeg de regering aan de Nationale Bank van België (NBB) - als onafhankelijke instantie - om een rapport samen te stellen. Gouverneur Luc Coene overhandigde dat rapport dinsdag aan de regering en lichtte de studie mondeling toe. Over de berekening van de NBB wordt intussen druk gespeculeerd. De speculaties over de nucleaire rente lopen van 750 tot 950 miljoen euro. Dat meldden verscheidene kranten afgelopen weekend. Volgens Groen! en Ecolo, die zich baseren op een presentatie die dinsdag gebruikt werd op de kabinetten, heeft de Nationale Bank (NBB) de nucleaire rente berekend tussen 809 en 951 miljoen euro. Volgens De Tijd wordt in het rapport van Coene ook een hoofdstuk gewijd aan de zogenaamde uraniumtaks. De ontslagnemende regering-Leterme zou een dergelijke taks willen invoeren op basis van de nucleaire winsten van Electrabel. Die uraniumtaks zou 500 miljoen euro kunnen opleveren.Het rapport wordt woensdag 27 april op de website van de NBB publiek gemaakt. Leterme en Magnette zijn op dit moment niet bereid commentaar te geven over de bevindingen van de Nationale Bank.