Uit de driemaandelijkse conjunctuurbarometer van Comeos, de organisatie die de Belgische handel vertegenwoordigt, blijkt dat de zogenaamde 'shop index' sinds maart rood kleurt.

Dat betekent dat de winkelprijzen nu al bijna een half jaar dalen. Die tendens liet zich sinds 1993 niet meer optekenen, aldus Comeos.

Volgens de distributiefederatie dalen de prijzen aan de kassa door de combinatie van een lage index en een harde concurrentiestrijd in de sector. Comeos merkt op het beschikbaar inkomen van de Belg gedaald is met 0,3 procent, terwijl de spaarquota in ons land zeer hoog blijven.

Dat is geen goed nieuws voor de handel in ons land, rekening houdend met de toenemende druk van consumenten die verder op zoek gaan naar de laagste prijzen. Als gevolg daarvan woedt er een hevige concurrentiestrijd in de handel, luidt het bij de distributiefederatie.

Op het eerste gezicht is dat goed nieuws voor de consument, die nu minder betaalt aan de kassa. Maar volgens Comeos komt er nu wel 'ongezond' veel druk op de winstmarges van de handelaars. Dat komt doordat de aankoopprijs voor de handelaar quasi ongewijzigd blijft, maar de kosten - zoals onder meer de personeelskosten - niet dalen. (BO)

Uit de driemaandelijkse conjunctuurbarometer van Comeos, de organisatie die de Belgische handel vertegenwoordigt, blijkt dat de zogenaamde 'shop index' sinds maart rood kleurt.Dat betekent dat de winkelprijzen nu al bijna een half jaar dalen. Die tendens liet zich sinds 1993 niet meer optekenen, aldus Comeos.Volgens de distributiefederatie dalen de prijzen aan de kassa door de combinatie van een lage index en een harde concurrentiestrijd in de sector. Comeos merkt op het beschikbaar inkomen van de Belg gedaald is met 0,3 procent, terwijl de spaarquota in ons land zeer hoog blijven.Dat is geen goed nieuws voor de handel in ons land, rekening houdend met de toenemende druk van consumenten die verder op zoek gaan naar de laagste prijzen. Als gevolg daarvan woedt er een hevige concurrentiestrijd in de handel, luidt het bij de distributiefederatie. Op het eerste gezicht is dat goed nieuws voor de consument, die nu minder betaalt aan de kassa. Maar volgens Comeos komt er nu wel 'ongezond' veel druk op de winstmarges van de handelaars. Dat komt doordat de aankoopprijs voor de handelaar quasi ongewijzigd blijft, maar de kosten - zoals onder meer de personeelskosten - niet dalen. (BO)