De Portugese president Anibal Cavaco Silva laat de begroting voor 2013, die gekenmerkt wordt door zware besparingsmaatregelen, voorleggen aan het Grondwettelijk Hof. Volgens president Cavaco Silva is er twijfel over de rechtvaardigheid bij de verdeling van de offers die gevraagd worden aan de Portugese burgers.

Belastingverhogingen

De begroting voor 2013, die eind november door het parlement werd goedgekeurd, moet Portugal toelaten om 5,3 miljard euro te besparen. Daarvan moet 80 procent komen van belastingverhogingen.

Het Grondwettelijk Hof zou, volgens experten, sommige bepalingen van de begroting ongrondwettelijk kunnen verklaren, zoals het belasten van pensioenen of het terugdringen van het aantal belastingschijven.

Verdeling

"Op mijn initiatief zal het Grondwettelijk Hof gevraagd worden om zich uit te spreken over de overeenstemming van de begroting voor 2013 met de grondwet van de republiek", zei Cavaco Silva tijdens een nieuwjaarsboodschap die uitgezonden werd op de Portugese televisie.

"2013 zal een moeilijk jaar zijn", benadrukte hij. "De begroting zal ervoor zorgen dat de inkomens van de burgers kleiner worden, door een forse stijging van de belastingen en lagere uitkeringen. Iedereen zal getroffen worden, maar sommigen meer dan anderen, wat zorgt voor twijfel over de rechtvaardigheid van de verdeling van de inspanningen".

Het is nog maar de tweede keer dat een Portugees staatshoofd een dergelijke maatregel neemt, meldt de Britse nieuwszender BBC.

De Portugese president Anibal Cavaco Silva laat de begroting voor 2013, die gekenmerkt wordt door zware besparingsmaatregelen, voorleggen aan het Grondwettelijk Hof. Volgens president Cavaco Silva is er twijfel over de rechtvaardigheid bij de verdeling van de offers die gevraagd worden aan de Portugese burgers. Belastingverhogingen De begroting voor 2013, die eind november door het parlement werd goedgekeurd, moet Portugal toelaten om 5,3 miljard euro te besparen. Daarvan moet 80 procent komen van belastingverhogingen. Het Grondwettelijk Hof zou, volgens experten, sommige bepalingen van de begroting ongrondwettelijk kunnen verklaren, zoals het belasten van pensioenen of het terugdringen van het aantal belastingschijven. Verdeling "Op mijn initiatief zal het Grondwettelijk Hof gevraagd worden om zich uit te spreken over de overeenstemming van de begroting voor 2013 met de grondwet van de republiek", zei Cavaco Silva tijdens een nieuwjaarsboodschap die uitgezonden werd op de Portugese televisie. "2013 zal een moeilijk jaar zijn", benadrukte hij. "De begroting zal ervoor zorgen dat de inkomens van de burgers kleiner worden, door een forse stijging van de belastingen en lagere uitkeringen. Iedereen zal getroffen worden, maar sommigen meer dan anderen, wat zorgt voor twijfel over de rechtvaardigheid van de verdeling van de inspanningen". Het is nog maar de tweede keer dat een Portugees staatshoofd een dergelijke maatregel neemt, meldt de Britse nieuwszender BBC.