De groei van de Britse economie is in het eerste kwartaal van 2015 afgezwakt tot het laagste peil sinds eind 2012, blijkt uit cijfers van het Britse statistiekbureau ONS.

De op één na grootste economie van Europa groeide vorig kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

In het laatste kwartaal van 2014 nam het Britse bbp nog met 0,6 procent toe.

Economen hielden voor het eerste kwartaal van dit jaar rekening met een gemiddelde toename met 0,5 procent.

De zwakkere groei is een tegenvaller voor premier David Cameron, die naar verwachting een zeer spannende strijd met de Labour-partij tegemoet gaat bij de Britse parlementsverkiezingen op 7 mei.

Volgens De Britse minister van Financiën George Osborne is het goed nieuws dat de economie is blijven groeien, maar heeft diezelfde economie een kritiek moment bereikt. De cijfers van vandaag wijzen de Britten er volgens Osborne op dat economisch herstel niet vanzelfsprekend is, en dat de toekomst van de Britse economie wordt uitgetekend op het stembiljet van de komende verkiezingen.

Ed Balls, Labour-politicus en lid van het Britse Lagerhuis, denkt er evenwel anders over. "Terwijl de Tories zich maandenlang op de borst hebben geklopt, tonen de cijfers van vandaag aan dat ze er niet in geslaagd zijn de economie te herstellen in functie van de werkende gezinnen", aldus Balls.

Vicky Redwood, chief economist Capital Economics, zei in een reactie dat de groeicijfers duidelijk niet in de kaart spelen van de coalitiepartners, amper negen dagen vooraleer de parlementsverkiezingen plaatsvinden. Redwood voegde er wel aan toe dat de vertraging van de de economie allicht 'tijdelijk van aard' zal zijn. Redwood mikt voor de volgende kwartalen van het jaar op een toename van het Britse bpp die schommelt tussen de 0,7 en 0,8 procent.

(Belga/BBC/BO)

De groei van de Britse economie is in het eerste kwartaal van 2015 afgezwakt tot het laagste peil sinds eind 2012, blijkt uit cijfers van het Britse statistiekbureau ONS. De op één na grootste economie van Europa groeide vorig kwartaal met 0,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2014 nam het Britse bbp nog met 0,6 procent toe. Economen hielden voor het eerste kwartaal van dit jaar rekening met een gemiddelde toename met 0,5 procent. De zwakkere groei is een tegenvaller voor premier David Cameron, die naar verwachting een zeer spannende strijd met de Labour-partij tegemoet gaat bij de Britse parlementsverkiezingen op 7 mei.Volgens De Britse minister van Financiën George Osborne is het goed nieuws dat de economie is blijven groeien, maar heeft diezelfde economie een kritiek moment bereikt. De cijfers van vandaag wijzen de Britten er volgens Osborne op dat economisch herstel niet vanzelfsprekend is, en dat de toekomst van de Britse economie wordt uitgetekend op het stembiljet van de komende verkiezingen.Ed Balls, Labour-politicus en lid van het Britse Lagerhuis, denkt er evenwel anders over. "Terwijl de Tories zich maandenlang op de borst hebben geklopt, tonen de cijfers van vandaag aan dat ze er niet in geslaagd zijn de economie te herstellen in functie van de werkende gezinnen", aldus Balls. Vicky Redwood, chief economist Capital Economics, zei in een reactie dat de groeicijfers duidelijk niet in de kaart spelen van de coalitiepartners, amper negen dagen vooraleer de parlementsverkiezingen plaatsvinden. Redwood voegde er wel aan toe dat de vertraging van de de economie allicht 'tijdelijk van aard' zal zijn. Redwood mikt voor de volgende kwartalen van het jaar op een toename van het Britse bpp die schommelt tussen de 0,7 en 0,8 procent. (Belga/BBC/BO)