De bank wordt opgesplitst. De toxische onderdelen worden ondergebracht in een 'bad bank', terwijl de gezonde takken verder gaan onder een nieuwe naam, Novo Banco (Nieuwe Bank).

Die komt in handen van het reddingsfonds van de centrale bank van Portugal en krijgt een financiële injectie van 4,9 miljard euro. De centrale bank gebruikt daarvoor geld dat nog over is van het Europees reddingspakket om de banken in Portugal te steunen.

'Voor de klanten zal er niets veranderen. Zij zullen alle gebruikelijke handelingen kunnen uitvoeren zonder onderbreking', aldus gouverneur Carlos Costa van de Banco de Portugal.

Recordverlies

Banco Espirito Santo zit al meer dan een maand in woelig financieel water. Zo werd woensdag een recordverlies van 3,57 miljard euro bekendgemaakt voor het eerste semester. Het aandeel van de bank kelderde de voorbije week van 0,45 naar 0,12 cent.

De ingreep van de Portugese overheid was nodig om de financiële markten te kalmeren en te vermijden dat spaarders massaal hun gelden zouden gaan ophalen.

Aandeelhouders

Costa benadrukte dat de staat noch de spaarders door de problemen getroffen zullen worden. Het grootste deel van de kosten zal worden gedragen door de huidige BES-aandeelhouders, die de aandeelhouders worden van de 'bad bank'. 'Zij zullen de verantwoordelijkheid dragen voor de resterende risico's', aldus Costa.

Onder die aandeelhouders is ook de Franse bank Crédit Agricole, die een belang heeft van bijna 15 procent in BES. De Franse bank zal dinsdag normaal communiceren over de verwachte impact. (Belga/KVDA)

De bank wordt opgesplitst. De toxische onderdelen worden ondergebracht in een 'bad bank', terwijl de gezonde takken verder gaan onder een nieuwe naam, Novo Banco (Nieuwe Bank). Die komt in handen van het reddingsfonds van de centrale bank van Portugal en krijgt een financiële injectie van 4,9 miljard euro. De centrale bank gebruikt daarvoor geld dat nog over is van het Europees reddingspakket om de banken in Portugal te steunen.'Voor de klanten zal er niets veranderen. Zij zullen alle gebruikelijke handelingen kunnen uitvoeren zonder onderbreking', aldus gouverneur Carlos Costa van de Banco de Portugal. Banco Espirito Santo zit al meer dan een maand in woelig financieel water. Zo werd woensdag een recordverlies van 3,57 miljard euro bekendgemaakt voor het eerste semester. Het aandeel van de bank kelderde de voorbije week van 0,45 naar 0,12 cent. De ingreep van de Portugese overheid was nodig om de financiële markten te kalmeren en te vermijden dat spaarders massaal hun gelden zouden gaan ophalen. Costa benadrukte dat de staat noch de spaarders door de problemen getroffen zullen worden. Het grootste deel van de kosten zal worden gedragen door de huidige BES-aandeelhouders, die de aandeelhouders worden van de 'bad bank'. 'Zij zullen de verantwoordelijkheid dragen voor de resterende risico's', aldus Costa. Onder die aandeelhouders is ook de Franse bank Crédit Agricole, die een belang heeft van bijna 15 procent in BES. De Franse bank zal dinsdag normaal communiceren over de verwachte impact. (Belga/KVDA)