De nervositeit op de Europese beursvloer kwam er nadat de Portugese beursautoriteit donderdag de notering van de grootbank Banco Espirito Santo had opgeschort. Dat gebeurde doordat het aandeel van de grootste beursgenoteerde bank van het land kelderde.

Enige uren voordien werd de handel in het aandeel van de grootste aandeelhouder van de bank, Espirito Santo Financial Group, op eigen vraag geschorst in Lissabon en Luxemburg.

Het aandeel van Banco Espirito Santo kelderde na eerdere verliezen in de voorgaande dagen circa 17 procent. De markten vrezen nu dat de bank last zal krijgen van de problemen bij het moederbedrijf. Espirito Santo International zou moeite hebben om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Bovendien is er binnen de historische familie achter Banco Espirito Santo een machtsstrijd aan de gang over de opvolging van CEO Ricardo Salgado.

Portugese kommer en kwel dus, waardoor de meeste Europese indices in het rood gingen. In Portugal zelf verloor de PSI20-index 4,18 procent, de Madrileense Ibex 2 procent. In Brussel dook de Bel20 net geen procent lager, de Amsterdamse AEX verloor zelf 1,7 procent. De Dax in Frankfurt gaf 1,5 procent prijs, de Parijse CAC40 1,3 procent. In Londen beperkte de FTSE100 het verlies tot 0,7 procent.

Allicht zijn de scherpe koersdalingen op de beurzen donderdag ook gedeeltelijk te verklaren door een correctie op de aandelenmarkten na de stijgingen van de afgelopen tijd.

Maar de spanningen rond Portugals grootste bank hadden niettemin eveneens gevolgen voor de obligatiemarkt. Zo steeg de rente op tienjarig Portugees schuldenpapier tot ongeveer 4 procent, het hoogste peil in maanden. Portugal kon in mei het Europese reddingsplan voor het land afsluiten. (Belga/BO)

De nervositeit op de Europese beursvloer kwam er nadat de Portugese beursautoriteit donderdag de notering van de grootbank Banco Espirito Santo had opgeschort. Dat gebeurde doordat het aandeel van de grootste beursgenoteerde bank van het land kelderde. Enige uren voordien werd de handel in het aandeel van de grootste aandeelhouder van de bank, Espirito Santo Financial Group, op eigen vraag geschorst in Lissabon en Luxemburg. Het aandeel van Banco Espirito Santo kelderde na eerdere verliezen in de voorgaande dagen circa 17 procent. De markten vrezen nu dat de bank last zal krijgen van de problemen bij het moederbedrijf. Espirito Santo International zou moeite hebben om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Bovendien is er binnen de historische familie achter Banco Espirito Santo een machtsstrijd aan de gang over de opvolging van CEO Ricardo Salgado. Portugese kommer en kwel dus, waardoor de meeste Europese indices in het rood gingen. In Portugal zelf verloor de PSI20-index 4,18 procent, de Madrileense Ibex 2 procent. In Brussel dook de Bel20 net geen procent lager, de Amsterdamse AEX verloor zelf 1,7 procent. De Dax in Frankfurt gaf 1,5 procent prijs, de Parijse CAC40 1,3 procent. In Londen beperkte de FTSE100 het verlies tot 0,7 procent. Allicht zijn de scherpe koersdalingen op de beurzen donderdag ook gedeeltelijk te verklaren door een correctie op de aandelenmarkten na de stijgingen van de afgelopen tijd. Maar de spanningen rond Portugals grootste bank hadden niettemin eveneens gevolgen voor de obligatiemarkt. Zo steeg de rente op tienjarig Portugees schuldenpapier tot ongeveer 4 procent, het hoogste peil in maanden. Portugal kon in mei het Europese reddingsplan voor het land afsluiten. (Belga/BO)