De economische ellende in Zuid-Europa breidt verder uit. Portugal zat al in moeilijke papieren, en het is er in het tweede kwartaal niet beter op geworden.

Uit cijfers van het statistiekbureau Eurostat blijkt dat het bbp van Portugal in het tweede kwartaal met 1,2 procent is afgenomen tegenover een kwartaal eerder. In dat eerste kwartaal bleef de krimp nog beperkt tot 0,1 procent. Op jaarbasis keldert de Portugese economie met liefst 3,3 procent. Volgens het Portugese statistiekbureau ligt de oorzaak van de forse terugval bij een verminderde binnenlandse vraag.

De Portugezen geven minder geld uit als gevolg van een besparingsplan dat de Portugese premier Pedro Coelho doorzet. Bovendien komen steeds meer Portugal zonder werk te zitten, wat eveneens een rem zet op de consumptie.

De werkloosheidsgraad in Portugal bereikte in het tweede kwartaal een recordpeil van 15 procent. In het eerste kwartaal zat 14,9 procent van de actieve Portugese bevolking zonder werk. De Portugese regering houdt er rekening mee dat de werkloosheidsgraad nog dit jaar oploopt tot 15,5 procent, en zelfs tot 15,9 procent in 2013. (Bloomberg/BO)

De economische ellende in Zuid-Europa breidt verder uit. Portugal zat al in moeilijke papieren, en het is er in het tweede kwartaal niet beter op geworden.Uit cijfers van het statistiekbureau Eurostat blijkt dat het bbp van Portugal in het tweede kwartaal met 1,2 procent is afgenomen tegenover een kwartaal eerder. In dat eerste kwartaal bleef de krimp nog beperkt tot 0,1 procent. Op jaarbasis keldert de Portugese economie met liefst 3,3 procent. Volgens het Portugese statistiekbureau ligt de oorzaak van de forse terugval bij een verminderde binnenlandse vraag.De Portugezen geven minder geld uit als gevolg van een besparingsplan dat de Portugese premier Pedro Coelho doorzet. Bovendien komen steeds meer Portugal zonder werk te zitten, wat eveneens een rem zet op de consumptie. De werkloosheidsgraad in Portugal bereikte in het tweede kwartaal een recordpeil van 15 procent. In het eerste kwartaal zat 14,9 procent van de actieve Portugese bevolking zonder werk. De Portugese regering houdt er rekening mee dat de werkloosheidsgraad nog dit jaar oploopt tot 15,5 procent, en zelfs tot 15,9 procent in 2013. (Bloomberg/BO)