Hoe groot het bedrag van de gevraagde steun is, is nog niet bekend. Volgens de Belgische minister van Financiën Didier Reynders zou een bedrag van 80 à 85 miljard euro "redelijk" zijn.

Ontslagnemend premier José Socrates maakte woensdag al het voornemen bekend om Europese steun te vragen. Na de val van de regering ging de rente op Portugese obligaties crescendo en het land dreigde niet langer geld te kunnen ophalen op de financiële markten.

De formele aanvraag vormt het startschot van de hele procedure. Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso liet woensdag echter al verstaan dat de aanvraag "op de snelst mogelijke manier" behandeld zal worden.

De Commissie had de voorbije weken al heel wat contacten met Lissabon en verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurolanden de komende dagen op een bijeenkomst in Boedapest het licht op groen zullen zetten.

De Europese ministers van Financiën vergaderen vrijdag in het Hongaarse Boedapest.

Hoe groot het bedrag van de gevraagde steun is, is nog niet bekend. Volgens de Belgische minister van Financiën Didier Reynders zou een bedrag van 80 à 85 miljard euro "redelijk" zijn. Ontslagnemend premier José Socrates maakte woensdag al het voornemen bekend om Europese steun te vragen. Na de val van de regering ging de rente op Portugese obligaties crescendo en het land dreigde niet langer geld te kunnen ophalen op de financiële markten. De formele aanvraag vormt het startschot van de hele procedure. Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso liet woensdag echter al verstaan dat de aanvraag "op de snelst mogelijke manier" behandeld zal worden. De Commissie had de voorbije weken al heel wat contacten met Lissabon en verwacht wordt dat de ministers van Financiën van de eurolanden de komende dagen op een bijeenkomst in Boedapest het licht op groen zullen zetten. De Europese ministers van Financiën vergaderen vrijdag in het Hongaarse Boedapest.