‘Poetin legt strop om financiële markten’

© reuters

De financiële markten in Rusland hebben fel te lijden onder de annexatie van de Krim door president Poetin.

Sinds de annexatie van de Krim eind februari is de Micex (Moscow Interbank Currency Exchange) -index , een van de belangrijkste beurzen in Rusland, met 4,2 procent gedaald, waarbij omgerekend ongeveer 21 miljard euro aan beurswaarde in rook op ging. In diezelfde periode noteerden veel toonaangevende indices elders in de wereld recordstanden.

In de drie handelsdagen tot en met 21 juli daalde de Micex-index met 6,1 procent, nadat de Verenigde Staten voor de tweede keer aanvullende sancties tegen Rusland aankondigden. Als Europa daarin ook nieuwe stappen zet, zal de Russische beurs volgens handelaren verder wegzakken.

Meer sancties

Volgens Hayes Miller van Baring Asset Management is de kans in ieder geval groot dat er na het neerschieten van de Maleisische jet meer sancties volgen tegen Rusland.

Door de koersdalingen in Moskou zijn de 19 rijkste Russen sinds het begin van dit jaar in totaal een vermogen van 13 miljard euro kwijtgeraakt, terwijl de 64 rijkste Amerikanen 55 miljard dollar (40,7 miljard euro) aan hun fortuin toevoegden.

Groeivertraging

De malaise op de financiële markten komt bovenop de groeivertraging waar de Russische beer mee af te rekenen krijgt. Vice-minister van Economie Andrey Klepach maakte eerder deze maand bekend dat de Russische economie in het tweede kwartaal pas op de plaats heeft gemaakt in vergelijking met een kwartaal eerder. In het eerste kwartaal werd een krimp met 0,5 procent genoteerd.

‘Outcast’

“De markt geeft een signaal dat Rusland moet voorkomen dat het een ‘outcast’ wordt en zichzelf buiten de wereldwijde markten zet,” aldus Aleksei Belkin, chief investment officer bij Kapital Asset Management LLC in Moskou, in een reactie via e-mail aan het persagentschap Bloomberg. “Poetin gelooft dat wat hij doet gerechtvaardigd is, en hij is er zich wel degelijk bewust van dat hij niet wordt geconfronteerd met een verenigde oppositie in Oekraïne. Maar dat kost elke maand steeds meer geld,” verduidelijkt Belkin. (Bloomberg/Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content