De Russische roebel is bezig aan een stevige comeback. De munt werd dit jaar 18 procent meer waard en bereikte vrijdag de hoogste waarde ten opzichte van de dollar sinds december vorig jaar. Ter vergelijking: vorig jaar registreerde de Russische munt een terugval met 46 procent.

Dankzij de opmars van de afgelopen maanden is de roebel dit jaar wereldwijd de sterkst presterende munt ten opzichte van de dollar.

Daarmee vormen de eerste maanden van 2015 het tegenovergestelde beeld van de tweede helft van 2014. Vorig jaar verloor de munt razendsnel aan waarde door de grote zorgen over de crisis in en rond Oekraïne en de daling van de olieprijs.

De forse klim die de Russische munt maakt is gedeeltelijk te danken aan de ontwikkeling van de olieprijs, die de afgelopen tijd in rustiger vaarwater is gekomen.

Zorgen voor Poetin

Een steeds sterker wordende roebel kan evenwel een probleem worden voor de Russiche economie, want een sterke munt is om te beginnen nadelig voor de export van het land. Bovendien zien de prognoses voor de Russische economie er niet al te best uit. Verwacht wordt dat het Russische bbp dit jaar met circa 4 procent krimpt.

De waardestijging van de roebel kan dus flink nadelig uitpakken voor Rusland. Zo maakt het Russische goederen duurder op de buitenlandse markten, waardoor de export verder onder druk kan komen te staan.

Voorts werden de overheidsfinanciën de afgelopen maanden juist gesteund door de zwakke roebel. Die hielp bij het in toom houden van het begrotingstekort. Doordat olie in dollars wordt afgerekend zorgde de waardedaling van de roebel ervoor dat er, ondanks de prijsdaling, ongeveer net zoveel roebels aan de oliehandel werden verdiend als voorheen. Daardoor bleef het effect van de zwakke roebel op de begroting van Rusland gering. Nu de olieprijzen al enige tijd redelijk stabiel zijn en de waarde van de Russische munt stijgt, worden de omgerekende opbrengsten van olie voor Rusland minder.

Analisten gepolst door Bloomberg hebben hun prognoses voor het Russische begrotingstekort intussen verhoogd van 2,5 procent van het bbp in februari tot 2,6 procent in maart.

Wel maakt de dure munt het voor de centrale bank van Rusland eenvoudiger om de rente versneld te verlagen. Het belangrijkste rentetarief in het land is in de eerste maanden van het jaar al met 3 procentpunt gedaald tot 14 procent. (Belga/BloombergBO)

De Russische roebel is bezig aan een stevige comeback. De munt werd dit jaar 18 procent meer waard en bereikte vrijdag de hoogste waarde ten opzichte van de dollar sinds december vorig jaar. Ter vergelijking: vorig jaar registreerde de Russische munt een terugval met 46 procent.Dankzij de opmars van de afgelopen maanden is de roebel dit jaar wereldwijd de sterkst presterende munt ten opzichte van de dollar. Daarmee vormen de eerste maanden van 2015 het tegenovergestelde beeld van de tweede helft van 2014. Vorig jaar verloor de munt razendsnel aan waarde door de grote zorgen over de crisis in en rond Oekraïne en de daling van de olieprijs. De forse klim die de Russische munt maakt is gedeeltelijk te danken aan de ontwikkeling van de olieprijs, die de afgelopen tijd in rustiger vaarwater is gekomen.Een steeds sterker wordende roebel kan evenwel een probleem worden voor de Russiche economie, want een sterke munt is om te beginnen nadelig voor de export van het land. Bovendien zien de prognoses voor de Russische economie er niet al te best uit. Verwacht wordt dat het Russische bbp dit jaar met circa 4 procent krimpt. De waardestijging van de roebel kan dus flink nadelig uitpakken voor Rusland. Zo maakt het Russische goederen duurder op de buitenlandse markten, waardoor de export verder onder druk kan komen te staan. Voorts werden de overheidsfinanciën de afgelopen maanden juist gesteund door de zwakke roebel. Die hielp bij het in toom houden van het begrotingstekort. Doordat olie in dollars wordt afgerekend zorgde de waardedaling van de roebel ervoor dat er, ondanks de prijsdaling, ongeveer net zoveel roebels aan de oliehandel werden verdiend als voorheen. Daardoor bleef het effect van de zwakke roebel op de begroting van Rusland gering. Nu de olieprijzen al enige tijd redelijk stabiel zijn en de waarde van de Russische munt stijgt, worden de omgerekende opbrengsten van olie voor Rusland minder. Analisten gepolst door Bloomberg hebben hun prognoses voor het Russische begrotingstekort intussen verhoogd van 2,5 procent van het bbp in februari tot 2,6 procent in maart.Wel maakt de dure munt het voor de centrale bank van Rusland eenvoudiger om de rente versneld te verlagen. Het belangrijkste rentetarief in het land is in de eerste maanden van het jaar al met 3 procentpunt gedaald tot 14 procent. (Belga/BloombergBO)