De nieuwe prognoses van het Planbureau ligt in lijn met die van de Europese Commissie (+1,1 procent) en de Nationale Bank (+0,9 procent). Ook de vooruitzichten van de belangrijkste handelspartners van België werden neerwaarts bijgesteld.

Als de prognoses van het Planbureau werkelijkheid worden, dan stemt de toename van het bbp overeen met de 1 procent die in 2014 genoteerd werd.

Vorig jaar resulteerde de groei in een toename van de werkgelegenheid van circa 0,3 procent of netto 13.000 banen. Voor dit jaar wordt een stijging van 0,4 procent verwacht of 20.000 nieuwe jobs.

Het aantal werklozen steeg vorig jaar met amper1.500 eenheden. Dit jaar zou de toename 20.000 bedragen, maar dat is vooral omdat een groter deel van de werklozen met bedrijfstoeslag voortaan beschikbaar moet blijven voor de arbeidsmarkt. De categorie van niet-werkende werkzoekenden wordt dus ruimer. In de tabellen van het Europees statistiekbureau Eurostat zou de werkloosheidsgraad daardoor stijgen van 8,5 naar 8,6 procent.

Hoewel er een gunstige impact is van de beperkte toename van de loonkosten, zal de werkgelegenheid volgens het Planbureau niet in dezelfde mate toenemen als de economische activiteit omdat de arbeidsproductiviteit en -duur een inhaalbeweging maken.

"Beide daalden tijdens de periode van laagconjunctuur en remden toen het banenverlies af. Bovendien wordt de evolutie van de werkgelegenheid sedert 2014 veel minder ondersteund door de expansie van de dienstenchequewerkgelegenheid dan tijdens voorgaande jaren", klinkt het. (Belga/BO)

De nieuwe prognoses van het Planbureau ligt in lijn met die van de Europese Commissie (+1,1 procent) en de Nationale Bank (+0,9 procent). Ook de vooruitzichten van de belangrijkste handelspartners van België werden neerwaarts bijgesteld. Als de prognoses van het Planbureau werkelijkheid worden, dan stemt de toename van het bbp overeen met de 1 procent die in 2014 genoteerd werd. Vorig jaar resulteerde de groei in een toename van de werkgelegenheid van circa 0,3 procent of netto 13.000 banen. Voor dit jaar wordt een stijging van 0,4 procent verwacht of 20.000 nieuwe jobs. Het aantal werklozen steeg vorig jaar met amper1.500 eenheden. Dit jaar zou de toename 20.000 bedragen, maar dat is vooral omdat een groter deel van de werklozen met bedrijfstoeslag voortaan beschikbaar moet blijven voor de arbeidsmarkt. De categorie van niet-werkende werkzoekenden wordt dus ruimer. In de tabellen van het Europees statistiekbureau Eurostat zou de werkloosheidsgraad daardoor stijgen van 8,5 naar 8,6 procent. Hoewel er een gunstige impact is van de beperkte toename van de loonkosten, zal de werkgelegenheid volgens het Planbureau niet in dezelfde mate toenemen als de economische activiteit omdat de arbeidsproductiviteit en -duur een inhaalbeweging maken. "Beide daalden tijdens de periode van laagconjunctuur en remden toen het banenverlies af. Bovendien wordt de evolutie van de werkgelegenheid sedert 2014 veel minder ondersteund door de expansie van de dienstenchequewerkgelegenheid dan tijdens voorgaande jaren", klinkt het. (Belga/BO)