Het Planbureau heeft zijn inflatieverwachting voor 2016 naar beneden herzien. Het nationaal indexcijfer van de consumptieprijzen (NICP) wordt nu geraamd op +1,4 procent, in plaats van de +1,7 procent waar eerder op gerekend werd. Dat melden het Planbureau en minister van Werk Kris Peeters dinsdag. De inflatie in 2015 bedroeg 0,56 procent, die in 2014 0,34 procent. Daarmee blijft de inflatie ook sit jaar onder het streefdoel van - net geen - 2 proent dat de Europese Centrale Bank (ECB) koestert.

De nieuwe vooruitzichten zijn vooral het gevolg van de lage olieprijs en de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.

Volgens de prognoses van het Planbureau bedraagt de gemiddelde olieprijs dit jar 41 dollar per vat. Voor een euro zou in 2016 gemiddeld 1,09 dollar worden betaald.

De bijgestelde inschatting van het Planbureau betekent dat de overschrijding van de spilindex pas in oktober 2016 aan de orde zou zijn. Eerder werd aangenomen dat dit al in juli zou gebeuren. Dat leidt tot een verhoging van de uitkeringen vanaf 1 november en van de wedden van het overheidspersoneel vanaf 1 december dit jaar.

"Het is onderhand duidelijk dat een lagere inflatie-inschatting de economische groei ten goede zal komen", aldus vicepremier Kris Peeters. (Belga/BO)

Het Planbureau heeft zijn inflatieverwachting voor 2016 naar beneden herzien. Het nationaal indexcijfer van de consumptieprijzen (NICP) wordt nu geraamd op +1,4 procent, in plaats van de +1,7 procent waar eerder op gerekend werd. Dat melden het Planbureau en minister van Werk Kris Peeters dinsdag. De inflatie in 2015 bedroeg 0,56 procent, die in 2014 0,34 procent. Daarmee blijft de inflatie ook sit jaar onder het streefdoel van - net geen - 2 proent dat de Europese Centrale Bank (ECB) koestert. De nieuwe vooruitzichten zijn vooral het gevolg van de lage olieprijs en de koers van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro. Volgens de prognoses van het Planbureau bedraagt de gemiddelde olieprijs dit jar 41 dollar per vat. Voor een euro zou in 2016 gemiddeld 1,09 dollar worden betaald.De bijgestelde inschatting van het Planbureau betekent dat de overschrijding van de spilindex pas in oktober 2016 aan de orde zou zijn. Eerder werd aangenomen dat dit al in juli zou gebeuren. Dat leidt tot een verhoging van de uitkeringen vanaf 1 november en van de wedden van het overheidspersoneel vanaf 1 december dit jaar. "Het is onderhand duidelijk dat een lagere inflatie-inschatting de economische groei ten goede zal komen", aldus vicepremier Kris Peeters. (Belga/BO)