"In de huidige situatie van nervositeit en volatiliteit op de financiële markten, is het fundamenteel dat Portugal zijn vastberaden wil toont om een stabiliteits- en groeiprogramma op te zetten, met de bedoeling om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en het begrotingstekort terug te dringen mits een verbetering van de concurrentiekracht", staat in een mededeling van het ministerie van Financiën.

De socialistische regering in Portugal beschikt niet over een meerderheid in het parlement.

De regering wil het begrotingstekort laten zakken van 9,3 pct in 2009 tot 2,8 procent in 2013. Donderdag buigt het parlement zich over het noodzakelijke besparingsprogramma. Het plan is onder meer om de lonen van ambtenaren de volgende vier jaar te bevriezen en de sociale uitkeringen te plafonneren.

De hogere inkomens zouden dan weer meer belastingen moeten betalen, fiscale voordelen worden afgeschaft en er komen meer privatiseringen.

"In de huidige situatie van nervositeit en volatiliteit op de financiële markten, is het fundamenteel dat Portugal zijn vastberaden wil toont om een stabiliteits- en groeiprogramma op te zetten, met de bedoeling om de overheidsfinanciën op orde te krijgen en het begrotingstekort terug te dringen mits een verbetering van de concurrentiekracht", staat in een mededeling van het ministerie van Financiën. De socialistische regering in Portugal beschikt niet over een meerderheid in het parlement. De regering wil het begrotingstekort laten zakken van 9,3 pct in 2009 tot 2,8 procent in 2013. Donderdag buigt het parlement zich over het noodzakelijke besparingsprogramma. Het plan is onder meer om de lonen van ambtenaren de volgende vier jaar te bevriezen en de sociale uitkeringen te plafonneren. De hogere inkomens zouden dan weer meer belastingen moeten betalen, fiscale voordelen worden afgeschaft en er komen meer privatiseringen.