De Chinese munt, Renminbi, is 25 tot 40 procent ondergewaardeerd en dat is een vorm van oneerlijke concurrentie volgens Bergsten die dit eerder al zei in een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. "Het subsidieert alle export van China met 25 tot 40 procent. En de import wordt de facto voor 25 tot 40 procent extra belast."

Bergsten zegt dat er daardoor wereldwijd een onevenwicht is in de handelsbalansen en China daardoor de facto werkloosheid exporteert naar haar handelspartners. Mocht China door een opwaardering van haar munt het surplus kunnen verkleinen tot 3 of 4 procent van het bbp, dan zou het tekort van de Verenigde Staten worden gereduceerd met 100 tot 150 miljard dollar.

Dat zou een positief effect op hebben op de werkeloosheid: "Ieder miljard aan exports genereert ongeveer 6000 tot 8000 jobs. Die correctie zou dus 600.000 tot 1,2 miljoen Amerikaanse jobs kunnen opleveren."

China weigert voorlopig haar munt op te waarderen. Bergsten zegt dat de Amerikaanse overheid met een brede coalitie van handelspartners het Chinese monetaire beleid moet aankaarten bij internationale instellingen zoals het IMF en de WTO.

De Chinese munt, Renminbi, is 25 tot 40 procent ondergewaardeerd en dat is een vorm van oneerlijke concurrentie volgens Bergsten die dit eerder al zei in een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. "Het subsidieert alle export van China met 25 tot 40 procent. En de import wordt de facto voor 25 tot 40 procent extra belast." Bergsten zegt dat er daardoor wereldwijd een onevenwicht is in de handelsbalansen en China daardoor de facto werkloosheid exporteert naar haar handelspartners. Mocht China door een opwaardering van haar munt het surplus kunnen verkleinen tot 3 of 4 procent van het bbp, dan zou het tekort van de Verenigde Staten worden gereduceerd met 100 tot 150 miljard dollar. Dat zou een positief effect op hebben op de werkeloosheid: "Ieder miljard aan exports genereert ongeveer 6000 tot 8000 jobs. Die correctie zou dus 600.000 tot 1,2 miljoen Amerikaanse jobs kunnen opleveren." China weigert voorlopig haar munt op te waarderen. Bergsten zegt dat de Amerikaanse overheid met een brede coalitie van handelspartners het Chinese monetaire beleid moet aankaarten bij internationale instellingen zoals het IMF en de WTO.