Dat schrijft De Standaard maandag op basis van cijfers uit het jongste kwartaalrapport van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS).

Net geen 40 procent van het totale bedrag aan min of meer riskante obligaties -54 miljard euro- is belegd in Iers papier, en dat is een opvallend groot bedrag. Enkel de Duitse en de Britse banken hebben duidelijk meer Ierse obligaties in portefeuille. De Franse blijven hun Belgische collega's 4,8 miljard euro of bijna 7 procent voor, wat niets is in vergelijking met de omvang van het land en het aantal grote banken dat er actief is.

Hoewel de Belgische economie maar goed is voor 2,9 procent van de hele Europese Unie, hebben onze banken meer dan 10 procent in portefeuille van alle Iers papier bij Europese banken. De Duitse hebben een kwart van alle Iers papier in handen, wat ook meer is dan het Duitse aandeel -20 procent- in de Europese economie.

De BIS wijst er ook op dat de landen van de eurozone dubbel zoveel Griekse obligaties in portefeuille hebben dan alle andere landen ter wereld samen. Voor Spaanse en Portugese obligaties loopt dat zelfs op tot het drievoudige. De BIS rekent Ierland voorlopig niet tot de landen met een verhoogd risico op wanbetaling.

Dat schrijft De Standaard maandag op basis van cijfers uit het jongste kwartaalrapport van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS). Net geen 40 procent van het totale bedrag aan min of meer riskante obligaties -54 miljard euro- is belegd in Iers papier, en dat is een opvallend groot bedrag. Enkel de Duitse en de Britse banken hebben duidelijk meer Ierse obligaties in portefeuille. De Franse blijven hun Belgische collega's 4,8 miljard euro of bijna 7 procent voor, wat niets is in vergelijking met de omvang van het land en het aantal grote banken dat er actief is. Hoewel de Belgische economie maar goed is voor 2,9 procent van de hele Europese Unie, hebben onze banken meer dan 10 procent in portefeuille van alle Iers papier bij Europese banken. De Duitse hebben een kwart van alle Iers papier in handen, wat ook meer is dan het Duitse aandeel -20 procent- in de Europese economie. De BIS wijst er ook op dat de landen van de eurozone dubbel zoveel Griekse obligaties in portefeuille hebben dan alle andere landen ter wereld samen. Voor Spaanse en Portugese obligaties loopt dat zelfs op tot het drievoudige. De BIS rekent Ierland voorlopig niet tot de landen met een verhoogd risico op wanbetaling.