Als elke klant een aanvraag doet, kan de factuur voor de Belgische staat oplopen tot maximaal 50,5 miljoen euro, meldt De Tijd.

Door het faillissement van Optima Bank kunnen spaarders een beroep doen op het zogenaamde garantiefonds. Dat fonds stort bedragen tot 100.000 euro terug aan de gedupeerden.

Er zijn evenwel 92 klanten van Optima Bank die een of meer rekeningen hebben waarop meer staat dan de 100.000 euro waarvoor de depositobeschermingsregeling geldt. Voor hen is het afwachten of ze al dan niet volledig vergoed worden.

De Belgische staat kan in principe nog een deel van die miljoenen recupereren als de afwikkeling van het faillissement van Optima Bank geld zou opleveren. (Belga/BO)

Ter herinnering: waar het fout liep bij Optima

- Het verbod op de uitkering van dividenden werd genegeerd. Volgens een rapport van de Nationale Bank keerde Optima eind 2012 een interim-dividend van 4 miljoen euro uit.

- Extreem hoge bestuurs- en consultancyvergoedingen. Optima deed op verschillende momenten belangrijke overschrijvingen aan Imaco, de vennootschap van Jeroen Piqueur. De aard van de prestaties die daartegenover stonden is niet duidelijk.

- Financiering van de vastgoedpoot. Optima Bank blijkt grote financieringen te hebben uitstaan aan Optima Group en aan de vastgoedpoot Optima Global Estate. Nochtans was een strikte scheiding van die activiteiten een basisvoorwaarde voor het verstrekken van de banklicentie.

- Het Spaanse filiaal Van Optima verhuisde voor 2,4 miljoen euro van Optima Group naar Optima Bank. Dat geld werd opgenomen door de aandeelhouders. Amper een jaar later werd het Spaanse filiaal voor een symbolische euro verkast aan Optima Global Estate. (PC)

Als elke klant een aanvraag doet, kan de factuur voor de Belgische staat oplopen tot maximaal 50,5 miljoen euro, meldt De Tijd.Door het faillissement van Optima Bank kunnen spaarders een beroep doen op het zogenaamde garantiefonds. Dat fonds stort bedragen tot 100.000 euro terug aan de gedupeerden. Er zijn evenwel 92 klanten van Optima Bank die een of meer rekeningen hebben waarop meer staat dan de 100.000 euro waarvoor de depositobeschermingsregeling geldt. Voor hen is het afwachten of ze al dan niet volledig vergoed worden. De Belgische staat kan in principe nog een deel van die miljoenen recupereren als de afwikkeling van het faillissement van Optima Bank geld zou opleveren. (Belga/BO)