Een groep onder leiding van Saoedi-Arabië wilde de productie optrekken, maar zes landen verzetten zich daartegen. Na vijf uur overleg verlieten de vertegenwoordigers van de twaalf OPEC-landen de vergadering zonder akkoord. De huidige oliequota blijven dus gehandhaafd.

In december zitten de OPEC-landen opnieuw rond de tafel. Het verhogen van de productie zou tegemoetkomen aan een vraag van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Door meer olie te produceren zou de prijs voor een vat ruwe olie kunnen dalen. Die prijs bedraagt nu al maandenlang meer dan 100 dollar.

Na het afspringen van de onderhandelingen gingen de olieprijzen de hoogte in. Een vat ruwe olie voor levering in juli werd in New York 2,1 procent duurder tot 101,20 dollar.

Volgens de Saoedische olieminister Ali al-Naimi had Saoedie-Arabië samen met Qatar, Koeweit, en de Verenigde Arabische Emiraten voorgesteld de productie te verhogen. Libië, Angola, Ecuador, Algerije, Iran en Venezuela waren tegen.

De twaalf landen van het kartel, die samen instaan voor zo'n 40 procent van de wereldwijde oliebevoorrading, mogen sinds januari 2009 maximaal 24,84 miljoen vaten per dag oppompen.

(Belga)

Een groep onder leiding van Saoedi-Arabië wilde de productie optrekken, maar zes landen verzetten zich daartegen. Na vijf uur overleg verlieten de vertegenwoordigers van de twaalf OPEC-landen de vergadering zonder akkoord. De huidige oliequota blijven dus gehandhaafd. In december zitten de OPEC-landen opnieuw rond de tafel. Het verhogen van de productie zou tegemoetkomen aan een vraag van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Door meer olie te produceren zou de prijs voor een vat ruwe olie kunnen dalen. Die prijs bedraagt nu al maandenlang meer dan 100 dollar. Na het afspringen van de onderhandelingen gingen de olieprijzen de hoogte in. Een vat ruwe olie voor levering in juli werd in New York 2,1 procent duurder tot 101,20 dollar. Volgens de Saoedische olieminister Ali al-Naimi had Saoedie-Arabië samen met Qatar, Koeweit, en de Verenigde Arabische Emiraten voorgesteld de productie te verhogen. Libië, Angola, Ecuador, Algerije, Iran en Venezuela waren tegen. De twaalf landen van het kartel, die samen instaan voor zo'n 40 procent van de wereldwijde oliebevoorrading, mogen sinds januari 2009 maximaal 24,84 miljoen vaten per dag oppompen. (Belga)