De meest recente uitgifte van de staatsbon heeft in totaal 9,3 miljoen euro opgebracht, meldt het Agentschap van de Schuld dinsdag. Dat is de laagste opbrengst ooit.

De staatsbon voor een termijn van vijf jaar bracht 3,64 miljoen euro op, die voor een termijn van acht jaar 5,7 miljoen euro.

Dat de recente uitgifte van de staatsbons (opnieuw) flopt, valt eenvoudigweg te verklaren door het historisch laag rendement ervan: 0,75 procent op vijf jaar en 1,5 procent op acht jaar. Van dat brutorendement wordt bovendien nog 25 procent roerende voorheffing afgeroomd.

In maart werd bij een uitgifte van de staatsbon 12,7 miljoen euro opgehaald, in december 2012 was dat 14,4 miljoen euro .

De recente geflopte uitgiftes staan in schril contrast met het succes van de zogenaamde Leterme-bons van eind 2011, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. De staatsbon op acht jaar kreeg toen een rente van 4,20 procent én een voordeeltarief van slechts 15 procent roerende voorheffing.

De Belgische overheid biedt de particuliere belegger vier keer per jaar staatsbons aan. Ondanks het lage rendement voor de belegger, wordt de opbrengst van de staatsbon rechtstreeks door de Belgische Staat gewaarborgd. (BO)

De meest recente uitgifte van de staatsbon heeft in totaal 9,3 miljoen euro opgebracht, meldt het Agentschap van de Schuld dinsdag. Dat is de laagste opbrengst ooit.De staatsbon voor een termijn van vijf jaar bracht 3,64 miljoen euro op, die voor een termijn van acht jaar 5,7 miljoen euro. Dat de recente uitgifte van de staatsbons (opnieuw) flopt, valt eenvoudigweg te verklaren door het historisch laag rendement ervan: 0,75 procent op vijf jaar en 1,5 procent op acht jaar. Van dat brutorendement wordt bovendien nog 25 procent roerende voorheffing afgeroomd. In maart werd bij een uitgifte van de staatsbon 12,7 miljoen euro opgehaald, in december 2012 was dat 14,4 miljoen euro . De recente geflopte uitgiftes staan in schril contrast met het succes van de zogenaamde Leterme-bons van eind 2011, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. De staatsbon op acht jaar kreeg toen een rente van 4,20 procent én een voordeeltarief van slechts 15 procent roerende voorheffing. De Belgische overheid biedt de particuliere belegger vier keer per jaar staatsbons aan. Ondanks het lage rendement voor de belegger, wordt de opbrengst van de staatsbon rechtstreeks door de Belgische Staat gewaarborgd. (BO)