De centrale bank van Oostenrijk heeft zowat 280 ton van het edelmetaal voor een waarde van ongeveer 8,6 miljard euro. Daarvan bevindt 80 procent zich momenteel in Groot-Brittannië, 17 procent in Oostenrijk en de rest in Zwitserland.

Oostenrijk wil nu 50 procent van de goudreserves in eigen land hebben. De reserves in Zwitserland zullen opgetrokken worden naar 20 procent en die in Groot-Brittannië teruggebracht tot 30 procent.

De centrale bank preciseerde dat de beslissing genomen werd na een aanbeveling van het Oostenrijkse Rekenhof, dat in februari gewezen had op een "hoog risico verbonden aan de concentratie" van een belangrijk deel van de reserves in een ander land.

De centrale bank had toen de opslag van het goud in Groot-Brittannië gerechtvaardigd door het feit dat het edelmetaal in Londen verhandeld wordt.

In 2013 besliste de Duitse centrale bank ook al om tegen 2020 al haar goudreserves in Frankrijk en een deel van die in de VS te willen repatriëren, om 50 procent van de reserves op eigen bodem te houden. (Belga/NS)

De centrale bank van Oostenrijk heeft zowat 280 ton van het edelmetaal voor een waarde van ongeveer 8,6 miljard euro. Daarvan bevindt 80 procent zich momenteel in Groot-Brittannië, 17 procent in Oostenrijk en de rest in Zwitserland. Oostenrijk wil nu 50 procent van de goudreserves in eigen land hebben. De reserves in Zwitserland zullen opgetrokken worden naar 20 procent en die in Groot-Brittannië teruggebracht tot 30 procent. De centrale bank preciseerde dat de beslissing genomen werd na een aanbeveling van het Oostenrijkse Rekenhof, dat in februari gewezen had op een "hoog risico verbonden aan de concentratie" van een belangrijk deel van de reserves in een ander land. De centrale bank had toen de opslag van het goud in Groot-Brittannië gerechtvaardigd door het feit dat het edelmetaal in Londen verhandeld wordt. In 2013 besliste de Duitse centrale bank ook al om tegen 2020 al haar goudreserves in Frankrijk en een deel van die in de VS te willen repatriëren, om 50 procent van de reserves op eigen bodem te houden. (Belga/NS)