De Indiase centrale bank heeft onverwacht zijn belangrijkste rentevoet verhoogd. De Reserve Bank of India (RBI) hoopt met die maatregel paal en perk te stellen aan de toenemende inflatie in een cruciaal verkiezingsjaar.

De bank verhoogde zijn belangrijkste rentevoet met 25 basispunten, van 7,75 procent naar 8 procent. Analisten hadden verwacht dat die verandering niet verwacht.

De maatregel komt er op een moment dat de munten en beurzen van opkomende economieën (groeilanden), zoals naast India ook Turkije en Zuid-Afrika, onder druk staan omdat beleggers hen de rug toekeren. Lees meer over waarom dat is.

Verkiezingen

Het is voor India een cruciaal verkiezingsjaar. In mei zijn er verkiezingen en de nationalistische hindoepartij BJP dreigt als grote overwinnaar uit de bus te komen. De Congrespartij stevent na tien jaar aan de macht af op een historische nederlaag.

BJP profiteert volgens opiniepeilingen onder andere van de vertraging van de economische groei en de vele corruptieschandalen rond de Congrespartij. (KVDA)

De Indiase centrale bank heeft onverwacht zijn belangrijkste rentevoet verhoogd. De Reserve Bank of India (RBI) hoopt met die maatregel paal en perk te stellen aan de toenemende inflatie in een cruciaal verkiezingsjaar. De bank verhoogde zijn belangrijkste rentevoet met 25 basispunten, van 7,75 procent naar 8 procent. Analisten hadden verwacht dat die verandering niet verwacht. De maatregel komt er op een moment dat de munten en beurzen van opkomende economieën (groeilanden), zoals naast India ook Turkije en Zuid-Afrika, onder druk staan omdat beleggers hen de rug toekeren. Lees meer over waarom dat is. Verkiezingen Het is voor India een cruciaal verkiezingsjaar. In mei zijn er verkiezingen en de nationalistische hindoepartij BJP dreigt als grote overwinnaar uit de bus te komen. De Congrespartij stevent na tien jaar aan de macht af op een historische nederlaag. BJP profiteert volgens opiniepeilingen onder andere van de vertraging van de economische groei en de vele corruptieschandalen rond de Congrespartij. (KVDA)