Ondanks een heel weekend van ultieme gesprekken is de 'supercommissie' van het Congres er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over het terugdringen van de Amerikaanse staatsschuld. De onderhandelingen zijn mislukt.
Dat laat de zogenaamde "supercommissie" in een mededeling weten. "Na maanden van hard werk en intensief overleg zijn we vandaag tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk zal zijn een akkoord met de twee partijen te bereiken voor het aflopen van de deadline van de commissie", aldus de covoorzitters van de commissie in een mededeling.

Automatische besparingen
De gemengde commissie van het Congres kwam er in de nasleep van het debat over het verhogen van het schuldenplafond, en moet een akkoord vinden over besparingen van minstens 1.200 miljard dollar over een periode van 10 jaar.

Nu er geen akkoord is, zal een automatische besparing in werking treden vanaf 2013. De 1.200 miljard dollar zal daarbij gelijk verdeeld worden over enerzijds defensie en anderzijds de overige uitgaven. De 'US debt' of Amerikaanse staatsschuld overschreed vorige week de grens van 15.000 miljard dollar, het equivalent van 99 procent van het bbp dat het Witte Huis voorziet voor het volledige jaar 2011.

President Barack Obama heeft inmiddels toelichting gegeven bij het mislukte overleg. Hij beschuldigde de Republikeinen ervan een compromis te weigeren. De president zal de druk op de Congresleden hoog houden, luidde het, en dreigde zijn veto in te zetten tegen elk initiatief dat de automatische besparing zou verzwakken. (Belga/RDM)

Ondanks een heel weekend van ultieme gesprekken is de 'supercommissie' van het Congres er niet in geslaagd een akkoord te bereiken over het terugdringen van de Amerikaanse staatsschuld. De onderhandelingen zijn mislukt. Dat laat de zogenaamde "supercommissie" in een mededeling weten. "Na maanden van hard werk en intensief overleg zijn we vandaag tot de conclusie gekomen dat het niet mogelijk zal zijn een akkoord met de twee partijen te bereiken voor het aflopen van de deadline van de commissie", aldus de covoorzitters van de commissie in een mededeling. Automatische besparingen De gemengde commissie van het Congres kwam er in de nasleep van het debat over het verhogen van het schuldenplafond, en moet een akkoord vinden over besparingen van minstens 1.200 miljard dollar over een periode van 10 jaar. Nu er geen akkoord is, zal een automatische besparing in werking treden vanaf 2013. De 1.200 miljard dollar zal daarbij gelijk verdeeld worden over enerzijds defensie en anderzijds de overige uitgaven. De 'US debt' of Amerikaanse staatsschuld overschreed vorige week de grens van 15.000 miljard dollar, het equivalent van 99 procent van het bbp dat het Witte Huis voorziet voor het volledige jaar 2011.President Barack Obama heeft inmiddels toelichting gegeven bij het mislukte overleg. Hij beschuldigde de Republikeinen ervan een compromis te weigeren. De president zal de druk op de Congresleden hoog houden, luidde het, en dreigde zijn veto in te zetten tegen elk initiatief dat de automatische besparing zou verzwakken. (Belga/RDM)