De Filipijnse economie is vorig jaar gegroeid met 7,2 procent. Dat is het beste cijfer sinds 2010 en op China na het hoogste groeicijfer in Azië. Dat ondanks de verwoestende tyfoon Haiyan die in november toesloeg op de archipel.

Het bruto binnenlands product (bbp) van de Filipijnen nam in het vierde kwartaal van 2013 dubbel zoveel als verwacht toe in vergelijking met de drie voorgaande maanden. De groei bedroeg 1,5 procent, zo meldt het statistiekbureau van de regering in Manilla, terwijl economen gepolst door persagentschap Reuters een groei van 0,8 procent hadden verwacht.

In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2012 bedroeg de groei in het vierde kwartaal van vorig jaar zelfs 6,5 procent, ondanks de passage van de verwoestende tyfoon Haiyan. Die sloeg op 8 november hard toe op de centrale eilanden van de archipel en eiste bijna 8.000 doden en vermisten en vernielde oogsten en een deel van de vissersvloot.

Top in Azië

Een en ander maakt dat de groei voor heel 2013 uitkomt op 7,2 procent, het beste cijfer sinds het aantreden van president Benigno Aquino in 2010. Zowel de regering als analisten hadden rekening gehouden met een groei van 6 tot 7 procent. In 2012 was er 6 procent groei, in 2011 was dat 3,9 procent.

Het groeicijfer van 2013 werd vooral bepaald door de maakindustrie, de handel, het vastgoed en de financiële sector. De Filipijnen blijven daardoor de op een na snelst groeiende economie van Azië - enkel China doet beter.

De verwachting is dan ook dat de Filipijnse centrale bank bij haar eerstkomende vergadering op 6 februari de rente van 3,5 procent ongemoeid zal laten. Andere opkomende economieën als Turkije en India verhoogden de voorbije dagen de rente. (KVDA)

De Filipijnse economie is vorig jaar gegroeid met 7,2 procent. Dat is het beste cijfer sinds 2010 en op China na het hoogste groeicijfer in Azië. Dat ondanks de verwoestende tyfoon Haiyan die in november toesloeg op de archipel. Het bruto binnenlands product (bbp) van de Filipijnen nam in het vierde kwartaal van 2013 dubbel zoveel als verwacht toe in vergelijking met de drie voorgaande maanden. De groei bedroeg 1,5 procent, zo meldt het statistiekbureau van de regering in Manilla, terwijl economen gepolst door persagentschap Reuters een groei van 0,8 procent hadden verwacht. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2012 bedroeg de groei in het vierde kwartaal van vorig jaar zelfs 6,5 procent, ondanks de passage van de verwoestende tyfoon Haiyan. Die sloeg op 8 november hard toe op de centrale eilanden van de archipel en eiste bijna 8.000 doden en vermisten en vernielde oogsten en een deel van de vissersvloot. Top in Azië Een en ander maakt dat de groei voor heel 2013 uitkomt op 7,2 procent, het beste cijfer sinds het aantreden van president Benigno Aquino in 2010. Zowel de regering als analisten hadden rekening gehouden met een groei van 6 tot 7 procent. In 2012 was er 6 procent groei, in 2011 was dat 3,9 procent. Het groeicijfer van 2013 werd vooral bepaald door de maakindustrie, de handel, het vastgoed en de financiële sector. De Filipijnen blijven daardoor de op een na snelst groeiende economie van Azië - enkel China doet beter. De verwachting is dan ook dat de Filipijnse centrale bank bij haar eerstkomende vergadering op 6 februari de rente van 3,5 procent ongemoeid zal laten. Andere opkomende economieën als Turkije en India verhoogden de voorbije dagen de rente. (KVDA)