Rehn blikte donderdag - tijdens een toelichting bij de economische prognoses van de Europese Commissie - vooruit op de Europese lentetop van 1 en 2 maart. Dan zullen de Europese staats- en regeringsleiders zich onder meer buigen over het tijdelijke EFSF- en permanente ESM- noodfonds.

Firewalls

Het ESM-noodfonds, dat in juli in werking treedt, is goed voor een maximale leencapaciteit van 500 miljard euro voor noodlijdende eurolanden. Daar kan nog 250 miljard euro van het tijdelijke EFSF-fonds worden bijgeteld. Volgens Olli Rehn blijft er in ieder geval een onmiskenbare nood aan het versterken van de 'financiële firewalls' van de eurozone om het besmettingsgevaar in te dammen en de druk van speculanten af te houden.

Merkel ligt dwars

Maar ondanks de verzuchtingen van Rehn staat Europa niet op één lijn om de noodfondsen uit te breiden. Frankrijk is voor, maar niemand minder dan Angela Merkel, bondskanselier van de grootste economie van de eurozone, ligt dwars. Hoewel Duitsland op dit moment de grootste geldschieter van de fondsen is, hoopt Rehn dat het IMF (Internationaal Monetair Fonds) met een bijdrage over de brug komt.

De meeste Europese leiders zijn er wel van overtuigd dat de fondsen versterkt moeten worden om de verspreiding van de schuldencrisis naar Spanje en Italië af te blokken. Nu gebleken is uit de prognoses van de Commissie dat de twee zuiderse eurolanden allesbehalve uit de gevarenzone zijn, rekent Olli Rehn erop dat er tijdens de Europese top van volgende week een oplossing uit de bus komt en de noodfondsen aan slagkracht zullen winnen. (Reuters/BO)

Rehn blikte donderdag - tijdens een toelichting bij de economische prognoses van de Europese Commissie - vooruit op de Europese lentetop van 1 en 2 maart. Dan zullen de Europese staats- en regeringsleiders zich onder meer buigen over het tijdelijke EFSF- en permanente ESM- noodfonds.FirewallsHet ESM-noodfonds, dat in juli in werking treedt, is goed voor een maximale leencapaciteit van 500 miljard euro voor noodlijdende eurolanden. Daar kan nog 250 miljard euro van het tijdelijke EFSF-fonds worden bijgeteld. Volgens Olli Rehn blijft er in ieder geval een onmiskenbare nood aan het versterken van de 'financiële firewalls' van de eurozone om het besmettingsgevaar in te dammen en de druk van speculanten af te houden. Merkel ligt dwarsMaar ondanks de verzuchtingen van Rehn staat Europa niet op één lijn om de noodfondsen uit te breiden. Frankrijk is voor, maar niemand minder dan Angela Merkel, bondskanselier van de grootste economie van de eurozone, ligt dwars. Hoewel Duitsland op dit moment de grootste geldschieter van de fondsen is, hoopt Rehn dat het IMF (Internationaal Monetair Fonds) met een bijdrage over de brug komt.De meeste Europese leiders zijn er wel van overtuigd dat de fondsen versterkt moeten worden om de verspreiding van de schuldencrisis naar Spanje en Italië af te blokken. Nu gebleken is uit de prognoses van de Commissie dat de twee zuiderse eurolanden allesbehalve uit de gevarenzone zijn, rekent Olli Rehn erop dat er tijdens de Europese top van volgende week een oplossing uit de bus komt en de noodfondsen aan slagkracht zullen winnen. (Reuters/BO)