Maandag is de prijs voor een vat Brent-olie opgelopen tot 115,11 dollar per vat, of het hoogste peil sinds 4 mei 2012. De prijs voor een vat Amerikaanse olie nam toe met 1 procent tot 93,84 dollar per vat.

De toenemende spanning tussen Israël en Iran over een nucleaire dreiging van die laatste drijft de onzekerheid over de olieaanvoer uit de regio op, waardoor de prijzen de hoogte ingaan.

Traders rekenen er ook op dat verscheidene landen nieuwe stimuleringsmaatregelen zullen aankondigen om de economische terugval tegen te gaan. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat de vraag naar olie en ander grondstoffen toeneemt.

Afgelopen vrijdag kondigde Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) nochtans aan dat de vraagprognoses voor olie in 2013 neerwaarts worden bijgesteld met 400.000 vaten per dag. Desondanks blijven de prijzen stijgen.

"We zien de prijzen stijgen, ondanks de zwakke prognoses van vrijdag ", merkt Ben Le Brun, marktanalist bij OptionsXpress, op. Le Brun verwijst voor de stijgende olieprijzen naar de stoere taal van Israël tegenover Iran. De reactie van Israël op een mogelijke nucleaire dreiging vanuit Iran blijft volgens de analist de bepalende factor.

Maandag is de Europese eenheidsmunt erin geslaagd boven de 1,23 dollar te klimmen. De euro boekte meer bepaald 0,44 cent winst tot 1,2341 dollar. De korte klim van de euro kan in de nieuwsluwte van vandaag verklaard worden door kwartaalcijfers uit Griekenland. Die waren verre van goed, maar bleken uiteindelijk minder slecht dan gevreesd. Het Griekse bbp kromp in het tweede kwartaal met 6,2 procent. Analisten hielden rekening met een terugval met 7 procent. (BO/Reuters)

Maandag is de prijs voor een vat Brent-olie opgelopen tot 115,11 dollar per vat, of het hoogste peil sinds 4 mei 2012. De prijs voor een vat Amerikaanse olie nam toe met 1 procent tot 93,84 dollar per vat. De toenemende spanning tussen Israël en Iran over een nucleaire dreiging van die laatste drijft de onzekerheid over de olieaanvoer uit de regio op, waardoor de prijzen de hoogte ingaan. Traders rekenen er ook op dat verscheidene landen nieuwe stimuleringsmaatregelen zullen aankondigen om de economische terugval tegen te gaan. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat de vraag naar olie en ander grondstoffen toeneemt.Afgelopen vrijdag kondigde Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) nochtans aan dat de vraagprognoses voor olie in 2013 neerwaarts worden bijgesteld met 400.000 vaten per dag. Desondanks blijven de prijzen stijgen."We zien de prijzen stijgen, ondanks de zwakke prognoses van vrijdag ", merkt Ben Le Brun, marktanalist bij OptionsXpress, op. Le Brun verwijst voor de stijgende olieprijzen naar de stoere taal van Israël tegenover Iran. De reactie van Israël op een mogelijke nucleaire dreiging vanuit Iran blijft volgens de analist de bepalende factor. Maandag is de Europese eenheidsmunt erin geslaagd boven de 1,23 dollar te klimmen. De euro boekte meer bepaald 0,44 cent winst tot 1,2341 dollar. De korte klim van de euro kan in de nieuwsluwte van vandaag verklaard worden door kwartaalcijfers uit Griekenland. Die waren verre van goed, maar bleken uiteindelijk minder slecht dan gevreesd. Het Griekse bbp kromp in het tweede kwartaal met 6,2 procent. Analisten hielden rekening met een terugval met 7 procent. (BO/Reuters)