Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) heeft een databank met daarin gegevens over meer dan 100.000 geheime fiscale constructies in belastingparadijzen online gegooid. Iedereen kan nu zelf op zoek te gaan naar dubieuze of illegale constructies.

De interactieve databank is sinds vanochtend beschikbaar op offshoreleaks.icij.org/search.

Onthullingen

Met behulp van de data, verzameld door meer dan 100 journalisten uit tientallen landen, kwam al heel wat aan het licht. Zo raakte bijvoorbeeld bekend dat banken als BNP Paribas en Crédit Agricole de voorbije decennia hielpen bij het opzetten van fiscale constructies in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden of Singapore. Ook mensen als de Franse presidentsadviseur Jean-Jacques Augier en dochter van de Filippijnse ex-president Marcos raakten al in nauwe schoentjes door de 'Offshore leaks'.

Het in Washington gevestigde ICIJ hoopt dat nog meer dubieuze of illegale praktijken aan het licht komen, nu iedereen vrij spel heeft om de databank te doorzoeken.

Het tijdstip waarop de gegevens online werden gegooid, is allicht niet toevallig. Over twee dagen gaat de G8-top in het Noord-Ierse Enniskillen van start.

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) heeft een databank met daarin gegevens over meer dan 100.000 geheime fiscale constructies in belastingparadijzen online gegooid. Iedereen kan nu zelf op zoek te gaan naar dubieuze of illegale constructies. De interactieve databank is sinds vanochtend beschikbaar op offshoreleaks.icij.org/search. Onthullingen Met behulp van de data, verzameld door meer dan 100 journalisten uit tientallen landen, kwam al heel wat aan het licht. Zo raakte bijvoorbeeld bekend dat banken als BNP Paribas en Crédit Agricole de voorbije decennia hielpen bij het opzetten van fiscale constructies in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden of Singapore. Ook mensen als de Franse presidentsadviseur Jean-Jacques Augier en dochter van de Filippijnse ex-president Marcos raakten al in nauwe schoentjes door de 'Offshore leaks'. Het in Washington gevestigde ICIJ hoopt dat nog meer dubieuze of illegale praktijken aan het licht komen, nu iedereen vrij spel heeft om de databank te doorzoeken. Het tijdstip waarop de gegevens online werden gegooid, is allicht niet toevallig. Over twee dagen gaat de G8-top in het Noord-Ierse Enniskillen van start.