De monetaire versoepeling van de Europese centrale bank (ECB) én de lage olieprijzen zijn twee elementen die de groei in de eurozone dit jaar zullen bevorderen, luidt het in het tussentijds rapport van de OESO.

De OESO mikt voor de eurozone op een toename van het bbp met 1,4 procent dit jaar, tegenover een in november geraamde stijging met 1,1 procent.

Ondanks de toegenomen dynamiek in de eurozone merkt de OESO een zwakke binnenlandse vraag, en een bijzonder laag inflatiecijfer op sinds het begin van de crisis.

"De uitzonderlijke stimuleringsmaatregelen van de ECB moeten gekoppeld worden aan een aangepast fiscaal beleid en structurele hervormingen om de risico's te beperken," voegt de in Parijs gevestigde denktank eraan toe.

De ECB kondigde in januari de lang verwachte bazooka aan, waarbij maandelijks voor 60 miljard euro aan staatsobligaties wordt aangekocht in de strijd tegen het deflatiespook.

Ook de kwakkelende Japanse economie trekt volgens de denktank dit jaar (met 1 procent) en in 2016 (met 1,4 procent) forser aan.

Voor de Amerikaanse economie blijven de prognoses voor 2015 en 2016 gehandhaafd op 3,1 procent groei. Voor Groot-Brittannië wordt gemikt op een toename van het bbp met 2,5 procent, terwijl de Chinese economie dit en volgend jaar naar verwachting 7 procent groter wordt.

(BO)

De monetaire versoepeling van de Europese centrale bank (ECB) én de lage olieprijzen zijn twee elementen die de groei in de eurozone dit jaar zullen bevorderen, luidt het in het tussentijds rapport van de OESO.De OESO mikt voor de eurozone op een toename van het bbp met 1,4 procent dit jaar, tegenover een in november geraamde stijging met 1,1 procent.Ondanks de toegenomen dynamiek in de eurozone merkt de OESO een zwakke binnenlandse vraag, en een bijzonder laag inflatiecijfer op sinds het begin van de crisis."De uitzonderlijke stimuleringsmaatregelen van de ECB moeten gekoppeld worden aan een aangepast fiscaal beleid en structurele hervormingen om de risico's te beperken," voegt de in Parijs gevestigde denktank eraan toe.De ECB kondigde in januari de lang verwachte bazooka aan, waarbij maandelijks voor 60 miljard euro aan staatsobligaties wordt aangekocht in de strijd tegen het deflatiespook.Ook de kwakkelende Japanse economie trekt volgens de denktank dit jaar (met 1 procent) en in 2016 (met 1,4 procent) forser aan.Voor de Amerikaanse economie blijven de prognoses voor 2015 en 2016 gehandhaafd op 3,1 procent groei. Voor Groot-Brittannië wordt gemikt op een toename van het bbp met 2,5 procent, terwijl de Chinese economie dit en volgend jaar naar verwachting 7 procent groter wordt.(BO)