De Oekraïense economie verkeert in zwaar weer door het conflict met oostelijke separatisten, en de overname van de Krim door Rusland. Dat heeft ertoe geleid dat Oekraïne zich over de hele lijn in een financiële crisis bevindt, aldus gouverneur Valeriya Gontareva. Dit jaar krimpt de economie met maar liefst 7,5 procent, terwijl de inflatie opgelopen is tot 21 procent , voegde ze eraan toe.

Gontavero wees er dinsdag in een toelichting in Kiev op dat het Oekraïense banksysteem niet functioneert en de lokale munt - de grivna - tot de slechtst presterende valuta ter wereld is gedegradeerd. De grivna daalde dit jaar 48 procent in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Toen Gontareva gevraagd werd of Oekraïne in gebreke zou blijven om zijn schuld af te lossen, antwoordde ze: 'We willen geen parialand zijn'.

De gouverneur benadrukte dat Oekraïne de crisis enkel kan overwinnen als het land snel extreme hervormingen doorvoert.

Maandag werd alvast een begroting goedgekeurd die gekenmerkt wordt door omvangrijke besparingsmaatregelen. Het is daarbij de bedoeling de weg vrij te maken voor een schijf noodhulp van 17 miljard dollar, die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ter beschikking zou stellen.

De begroting van 2015 voorziet in een verhoging van de defensie-uitgaven tot 5,2 procent van het bbp, liet minister van Financiën Natalie Jareskoz maandag optekenen. Er wordt ook in de sociale uitgaven geknipt om het begrotingstekort onder controle te houden.

Verwacht wordt dat het IMF op 8 januari op bezoek komt in Kiev.

(Bloomberg/BO)

De Oekraïense economie verkeert in zwaar weer door het conflict met oostelijke separatisten, en de overname van de Krim door Rusland. Dat heeft ertoe geleid dat Oekraïne zich over de hele lijn in een financiële crisis bevindt, aldus gouverneur Valeriya Gontareva. Dit jaar krimpt de economie met maar liefst 7,5 procent, terwijl de inflatie opgelopen is tot 21 procent , voegde ze eraan toe.Gontavero wees er dinsdag in een toelichting in Kiev op dat het Oekraïense banksysteem niet functioneert en de lokale munt - de grivna - tot de slechtst presterende valuta ter wereld is gedegradeerd. De grivna daalde dit jaar 48 procent in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Toen Gontareva gevraagd werd of Oekraïne in gebreke zou blijven om zijn schuld af te lossen, antwoordde ze: 'We willen geen parialand zijn'. De gouverneur benadrukte dat Oekraïne de crisis enkel kan overwinnen als het land snel extreme hervormingen doorvoert.Maandag werd alvast een begroting goedgekeurd die gekenmerkt wordt door omvangrijke besparingsmaatregelen. Het is daarbij de bedoeling de weg vrij te maken voor een schijf noodhulp van 17 miljard dollar, die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ter beschikking zou stellen.De begroting van 2015 voorziet in een verhoging van de defensie-uitgaven tot 5,2 procent van het bbp, liet minister van Financiën Natalie Jareskoz maandag optekenen. Er wordt ook in de sociale uitgaven geknipt om het begrotingstekort onder controle te houden.Verwacht wordt dat het IMF op 8 januari op bezoek komt in Kiev.(Bloomberg/BO)