Onrust over de politieke gevolgen van de vliegramp in Oekraïne en de grondoorlog in de Gazastrook resulteerden maandag in een verliesbeurt voor de Europese aandelenmarkten. Vooral aandelen in de financiële sector en van luchtvaartmaatschappijen moesten het ontgelden.

De Amsterdamse effectenbeurs AEX sloot, nadat eerdere verliezen deels werden ingelopen, 0,2 procent lager op 403,71 punten. De MidKap-index verloor 0,8 procent tot 618,85 punten, vooral als gevolg van stevige koersdalingen bij Air France-KLM en BinckBank (beide min 3,7 procent). De toonaangevende indices in Londen en Parijs daalden respectievelijk 0,2 en 0,7 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 1,1 procent verloor.

De VS en Europa dreigden Rusland extra sancties op te leggen vanwege de vermeende betrokkenheid bij het neerschieten van het Maleisische passagiersvliegtuig boven Oekraïne.

Behalve Air France-KLM gaven ook Lufthansa (min 1,2 procent) en IAG (min 2,1 procent), het moederbedrijf van British Airways en Iberia, terrein prijs. De sterkste dalers in de AEX waren ING en de verzekeraars Aegon en Delta Lloyd met verliezen tussen 1,2 en 1,6 procent.

KPN ging, samen met chipmachinefabrikant ASML, juist aan kop met plussen tot 1,8 procent. Het telecomconcern wil voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager benoemen tot financieel topman.

In Londen klom Tesco 1,3 procent. Het Britse supermarktbedrijf vervangt zijn topman Philip Clarke door Dave Lewis, afkomstig van Unilever waar hij directeur is van verzorgingstak Personal Care.

De euro was 1,3522 dollar waard, tegen 1,3512 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,9 procent tot 104,04 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,1 procent tot 107,10 dollar per vat. (Belga/WB)

Onrust over de politieke gevolgen van de vliegramp in Oekraïne en de grondoorlog in de Gazastrook resulteerden maandag in een verliesbeurt voor de Europese aandelenmarkten. Vooral aandelen in de financiële sector en van luchtvaartmaatschappijen moesten het ontgelden. De Amsterdamse effectenbeurs AEX sloot, nadat eerdere verliezen deels werden ingelopen, 0,2 procent lager op 403,71 punten. De MidKap-index verloor 0,8 procent tot 618,85 punten, vooral als gevolg van stevige koersdalingen bij Air France-KLM en BinckBank (beide min 3,7 procent). De toonaangevende indices in Londen en Parijs daalden respectievelijk 0,2 en 0,7 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 1,1 procent verloor. De VS en Europa dreigden Rusland extra sancties op te leggen vanwege de vermeende betrokkenheid bij het neerschieten van het Maleisische passagiersvliegtuig boven Oekraïne.Behalve Air France-KLM gaven ook Lufthansa (min 1,2 procent) en IAG (min 2,1 procent), het moederbedrijf van British Airways en Iberia, terrein prijs. De sterkste dalers in de AEX waren ING en de verzekeraars Aegon en Delta Lloyd met verliezen tussen 1,2 en 1,6 procent. KPN ging, samen met chipmachinefabrikant ASML, juist aan kop met plussen tot 1,8 procent. Het telecomconcern wil voormalig minister van Financiën Jan Kees de Jager benoemen tot financieel topman. In Londen klom Tesco 1,3 procent. Het Britse supermarktbedrijf vervangt zijn topman Philip Clarke door Dave Lewis, afkomstig van Unilever waar hij directeur is van verzorgingstak Personal Care. De euro was 1,3522 dollar waard, tegen 1,3512 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,9 procent tot 104,04 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,1 procent tot 107,10 dollar per vat. (Belga/WB)