Op de New York Mercantile Exchange (Nymex) klom de notering voor een vat van de variëteit 'light sweet crude' met levering in april met 2,33 dollar tot 104,92 dollar.

Rusland tweede grootste producent

De markten vrezen voor eventuele gevolgen van de crisis in Oekraïne op de energiemarkt. Rusland, dat sinds zaterdag troepen ontplooide op de Krim, was in 2012 volgens het Internationaal Energieagentschap 's werelds tweede producent van ruwe aardolie, na Saoedi-Arabië. De Russische olieproductie vertegenwoordigde 12,6 pct van het wereldaanbod.

In januari produceerde Rusland meer dan 10 miljoen vaten aardolie per dag, of meer dan de productie van Saoedi-Arabië, waar de productie opliep tot 9,62 miljoen vaten per dag, aldus de Opec.

Aardgas

"De wereld kan het zich niet veroorloven de 4,8 miljoen vaten aardolie te verliezen die Rusland elke dag uitvoert. Noch de 198 miljard kubieke meter aardgas, die Europa en Azië bevoorraden", aldus Carl Larry van Oil Outlooks and Opinion.

In 2012 was Rusland tweede wereldproducent van aardgas. In dat jaar was 76 pct van de productie bestemd voor Europa, in hoofdzaak Duitsland, Turkije, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. (Belga/TV)

Op de New York Mercantile Exchange (Nymex) klom de notering voor een vat van de variëteit 'light sweet crude' met levering in april met 2,33 dollar tot 104,92 dollar.Rusland tweede grootste producent De markten vrezen voor eventuele gevolgen van de crisis in Oekraïne op de energiemarkt. Rusland, dat sinds zaterdag troepen ontplooide op de Krim, was in 2012 volgens het Internationaal Energieagentschap 's werelds tweede producent van ruwe aardolie, na Saoedi-Arabië. De Russische olieproductie vertegenwoordigde 12,6 pct van het wereldaanbod. In januari produceerde Rusland meer dan 10 miljoen vaten aardolie per dag, of meer dan de productie van Saoedi-Arabië, waar de productie opliep tot 9,62 miljoen vaten per dag, aldus de Opec.Aardgas "De wereld kan het zich niet veroorloven de 4,8 miljoen vaten aardolie te verliezen die Rusland elke dag uitvoert. Noch de 198 miljard kubieke meter aardgas, die Europa en Azië bevoorraden", aldus Carl Larry van Oil Outlooks and Opinion. In 2012 was Rusland tweede wereldproducent van aardgas. In dat jaar was 76 pct van de productie bestemd voor Europa, in hoofdzaak Duitsland, Turkije, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. (Belga/TV)