De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal van 2012 met 1,5 procent gegroeid tegenover 2 procent in het eerste kwartaal. Dat is slecht nieuws voor de huidige president Obama in zijn strijd om een nieuwe ambtstermijn.

De groeivertraging die vrijdag blijkt uit een eerste raming van het Amerikaanse ministerie van Handel komt niet als een verrassing. Door onder meer het kwakkelende consumentenvertrouwen nam het bruto binnenlands product (bbp) tussen april en juni toe met 'slechts' 1,5 procent, wat overeenstemt met de zwakste prestatie sinds het derde kwartaal van 2011.

Voor de eerste drie maanden van 2012 werd de toename van het bbp opgetrokken tot 2 procent tegenover een eerder geraamde 1,9 procent.

Als gevolg van een zwak tweede kwartaal neemt de kans toe dat de Federal Reserve (Fed) een derde ronde 'obligaties kopen' opstart, ook wel kwantitatieve versoepeling (QE) genoemd.

De economie in de VS lijkt geplaagd door zowel binnen- als buitenlandse besognes. Bij een ongewijzigd beleid zouden de Amerikanen begin 2013 namelijk af te rekenen krijgen met de zogenaamde 'fiscal cliff', waarbij er enerzijds bezuinigd wordt en anderzijds meer belastingen moeten worden betaald. Bovendien dreigt de Europese schuldencrisis verder uit te groeien tot een wereldwijd probleem.

De gezondheid van de Amerikaanse economie en de daaraan gekoppelde werkgelegenheid vormen de inzet van Barack Obama en Mitt Romney bij de komende presidentsverkiezingen van november. (BO)

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal van 2012 met 1,5 procent gegroeid tegenover 2 procent in het eerste kwartaal. Dat is slecht nieuws voor de huidige president Obama in zijn strijd om een nieuwe ambtstermijn. De groeivertraging die vrijdag blijkt uit een eerste raming van het Amerikaanse ministerie van Handel komt niet als een verrassing. Door onder meer het kwakkelende consumentenvertrouwen nam het bruto binnenlands product (bbp) tussen april en juni toe met 'slechts' 1,5 procent, wat overeenstemt met de zwakste prestatie sinds het derde kwartaal van 2011.Voor de eerste drie maanden van 2012 werd de toename van het bbp opgetrokken tot 2 procent tegenover een eerder geraamde 1,9 procent.Als gevolg van een zwak tweede kwartaal neemt de kans toe dat de Federal Reserve (Fed) een derde ronde 'obligaties kopen' opstart, ook wel kwantitatieve versoepeling (QE) genoemd.De economie in de VS lijkt geplaagd door zowel binnen- als buitenlandse besognes. Bij een ongewijzigd beleid zouden de Amerikanen begin 2013 namelijk af te rekenen krijgen met de zogenaamde 'fiscal cliff', waarbij er enerzijds bezuinigd wordt en anderzijds meer belastingen moeten worden betaald. Bovendien dreigt de Europese schuldencrisis verder uit te groeien tot een wereldwijd probleem. De gezondheid van de Amerikaanse economie en de daaraan gekoppelde werkgelegenheid vormen de inzet van Barack Obama en Mitt Romney bij de komende presidentsverkiezingen van november. (BO)