Dat tekort wordt vooral in Wallonië veroorzaakt, zo blijkt uit een studie van het Cerpe, een onderzoekinstituut van economen van de universiteit van Namen. Wallonië boekte volgens de economen vorig jaar een negatief primair saldo van 6,2 miljard euro. Vlaanderen en Brussel hebben een positief saldo van respectievelijk 4,3 miljard en 276 miljoen euro.

Volgens de Naamse economen is het primair saldo veel relevanter om de economische situatie van Wallonië bij een splitsing van België in te schatten dan de impact van de transfers die zonder rentelasten 5,7 miljard euro per jaar bedragen. De economen zien in het primair saldo het juiste deficit of surplus waarmee de deelstaten geconfronteerd worden bij een splitsing van België. In Wallonië is dat primair deficit de voorbije jaren enorm toegenomen: van 1,7 miljard euro in 2006 tot 6,2 miljard euro vandaag. Daarbij is nog geen verdeling van de lopende rentelasten (12 miljard euro per jaar) in rekening genomen. Volgens de Naamse economen moet die verdeling ervan het voorwerp uitmaken van onderhandelingen.

A.M.

Dat tekort wordt vooral in Wallonië veroorzaakt, zo blijkt uit een studie van het Cerpe, een onderzoekinstituut van economen van de universiteit van Namen. Wallonië boekte volgens de economen vorig jaar een negatief primair saldo van 6,2 miljard euro. Vlaanderen en Brussel hebben een positief saldo van respectievelijk 4,3 miljard en 276 miljoen euro. Volgens de Naamse economen is het primair saldo veel relevanter om de economische situatie van Wallonië bij een splitsing van België in te schatten dan de impact van de transfers die zonder rentelasten 5,7 miljard euro per jaar bedragen. De economen zien in het primair saldo het juiste deficit of surplus waarmee de deelstaten geconfronteerd worden bij een splitsing van België. In Wallonië is dat primair deficit de voorbije jaren enorm toegenomen: van 1,7 miljard euro in 2006 tot 6,2 miljard euro vandaag. Daarbij is nog geen verdeling van de lopende rentelasten (12 miljard euro per jaar) in rekening genomen. Volgens de Naamse economen moet die verdeling ervan het voorwerp uitmaken van onderhandelingen. A.M.