Elke maand laat trends.be een student van Capitant aan het woord.

Vandaag is het de beurt aan Michiel Lescrauwaet.

Op 3 november bracht de gamereus Activision Blizzard een bod van 5,9 miljard dollar uit op King Digital Entertainment, het bedrijf achter Candy Crush. Voor diegenen onder u die er nog geen spam over hebben ontvangen: dat is een onlinespelletje waarmee u combinaties met snoepjes moet maken. Op dezelfde dag werd een andere technologie ook gewaardeerd op 5,9 miljard: Bitcoin, de digitale munt waarmee u in enkele minuten geld kunt transfereren naar eender welke plek op deze aardbol. Dat lukt zonder derde partij, zoals een bank, en het kan dus zo goed als gratis.

Dat beide creaties evenveel waard zijn, stemt tot nadenken. Ik geef drie redenen waarom Bitcoin méér waard is dan de 5,9 miljard voor Candy Crush. Bitcoin is bovendien meer dan ooit klaar voor een nieuwe doorbraak.

"De overheden zetten geleidelijk aan stappen om Bitcoin te aanvaarden als een volwaardige en legale munt"

Ten eerste kondigde het Hof van Justitie van de Europese Unie op 22 oktober in een persbericht aan dat "het inwisselen van traditionele valuta's tegen eenheden van de virtuele valuta 'Bitcoin' vrijgesteld is van btw". Dat soort nieuws geeft aan dat de overheden geleidelijk aan stappen zetten om Bitcoin te aanvaarden als een volwaardige en legale munt. Dat is belangrijk voor het vertrouwen in het systeem.

Een tweede reden is dat een groep van 25 topbanken - waaronder JP Morgan, HSBC en Citibank - eerder dit jaar een consortium hebben opgericht. Samen investeren ze meer dan 1 miljard dollar in de blockchaintechnologie, het netwerk waarop Bitcoin gebaseerd is. Hoewel veel Bitcoin-fanaten dat eerder als negatief beschouwen - zij zien het als concurrentie voor Bitcoin - kun je dat ook vanuit een positief perspectief bekijken. Een private blockchain is beter dan helemaal geen blockchain. Banken zullen op die manier ontdekken hoe de blockchain werkt en wat de mogelijkheden ervan zijn. Bovendien wordt het moeilijk concurreren met een technologie die tot op heden volledig decentraal en zo goed als gratis is. Bitcoin behoudt dus een grote voorsprong op het traditionele systeem.

De derde en belangrijkste reden voor de mogelijke doorbraak van Bitcoin is de enorme groei van het ecosysteem rondom de virtuele munt. Er zijn meer dan 100.000 bedrijven die Bitcoin aanvaarden, en er worden dagelijks meer dan 1 miljoen transacties mee afgehandeld. Bovendien vindt 90 procent van die transacties plaats in groeilanden. Met meer dan 2 miljoen smartphones die daar per dag in gebruik worden genomen en de corruptie die er een belangrijke factor is, komt de vraag: waarom zou je nog een zichtrekening openen?

Het mag duidelijk zijn dat de mensen in de Bitcoin-community hun tijd niet hebben besteed aan het spelen van Candy Crush. De fundamenten van Bitcoin zijn versterkt, en afgaand op de prijs, lijkt er een kantelmoment aan te komen. Google Trends geeft al aan dat de media-aandacht voor de digitale munt opnieuw op gang komt. Het beloven interessante tijden te worden voor Bitcoin.

Op 3 november bracht de gamereus Activision Blizzard een bod van 5,9 miljard dollar uit op King Digital Entertainment, het bedrijf achter Candy Crush. Voor diegenen onder u die er nog geen spam over hebben ontvangen: dat is een onlinespelletje waarmee u combinaties met snoepjes moet maken. Op dezelfde dag werd een andere technologie ook gewaardeerd op 5,9 miljard: Bitcoin, de digitale munt waarmee u in enkele minuten geld kunt transfereren naar eender welke plek op deze aardbol. Dat lukt zonder derde partij, zoals een bank, en het kan dus zo goed als gratis.Dat beide creaties evenveel waard zijn, stemt tot nadenken. Ik geef drie redenen waarom Bitcoin méér waard is dan de 5,9 miljard voor Candy Crush. Bitcoin is bovendien meer dan ooit klaar voor een nieuwe doorbraak.Ten eerste kondigde het Hof van Justitie van de Europese Unie op 22 oktober in een persbericht aan dat "het inwisselen van traditionele valuta's tegen eenheden van de virtuele valuta 'Bitcoin' vrijgesteld is van btw". Dat soort nieuws geeft aan dat de overheden geleidelijk aan stappen zetten om Bitcoin te aanvaarden als een volwaardige en legale munt. Dat is belangrijk voor het vertrouwen in het systeem.Een tweede reden is dat een groep van 25 topbanken - waaronder JP Morgan, HSBC en Citibank - eerder dit jaar een consortium hebben opgericht. Samen investeren ze meer dan 1 miljard dollar in de blockchaintechnologie, het netwerk waarop Bitcoin gebaseerd is. Hoewel veel Bitcoin-fanaten dat eerder als negatief beschouwen - zij zien het als concurrentie voor Bitcoin - kun je dat ook vanuit een positief perspectief bekijken. Een private blockchain is beter dan helemaal geen blockchain. Banken zullen op die manier ontdekken hoe de blockchain werkt en wat de mogelijkheden ervan zijn. Bovendien wordt het moeilijk concurreren met een technologie die tot op heden volledig decentraal en zo goed als gratis is. Bitcoin behoudt dus een grote voorsprong op het traditionele systeem.De derde en belangrijkste reden voor de mogelijke doorbraak van Bitcoin is de enorme groei van het ecosysteem rondom de virtuele munt. Er zijn meer dan 100.000 bedrijven die Bitcoin aanvaarden, en er worden dagelijks meer dan 1 miljoen transacties mee afgehandeld. Bovendien vindt 90 procent van die transacties plaats in groeilanden. Met meer dan 2 miljoen smartphones die daar per dag in gebruik worden genomen en de corruptie die er een belangrijke factor is, komt de vraag: waarom zou je nog een zichtrekening openen?Het mag duidelijk zijn dat de mensen in de Bitcoin-community hun tijd niet hebben besteed aan het spelen van Candy Crush. De fundamenten van Bitcoin zijn versterkt, en afgaand op de prijs, lijkt er een kantelmoment aan te komen. Google Trends geeft al aan dat de media-aandacht voor de digitale munt opnieuw op gang komt. Het beloven interessante tijden te worden voor Bitcoin.