De artsenbond ASGB had hem hierom gevraagd. In het regeerakkoord staat namelijk dat de nomenclatuur van de artsen moet worden hervormd en dat slecht verdienende dokters - vaak knelpuntberoepen - beter moeten worden betaald. Kinderartsen bijvoorbeeld, of geriaters.

Annemans werkte een methodiek uit die hij in de studio van Kanaal Z voorlegt aan dokter Robert Rutsaert, nierspecialist. En aan Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van het netwerk van zorginstellingen Zorgnet-Icuro.

Lieven Annemans: "We vertrekken van een wit blad. Bedoeling is met hetzelfde budget aan artsenlonen een betere spreiding te maken. Daarom zal bij elke artsendiscipline eerst een lijst worden opgemaakt van alle acties die zo'n arts vandaag onderneemt. Vervolgens moeten die acties op moeilijkheidsgraad, stress en duur worden gescoord. Zo kunnen we de prestaties van die arts transparant gaan belonen. Daarnaast komt er nog een kostencomponent, die duidelijk moet worden gescheiden van de prestatie." De herijking van de nomenclatuur ligt gevoelig bij sommige artsen, omdat de beter betaalde disciplines wellicht wat minder gaan verdienen.

Dokter Robert Rutsaert, als nierspecialist een van de beter betaalde artsen in het land, vindt het een goed idee om de nomenclatuur te herbekijken, maar wil ook dat er in de toekomst niet opnieuw door de ziekenhuizen wordt geknabbeld aan het artsenloon. Artsen vullen namelijk de tekorten op die ziekenhuizen lijden. Bovendien is er in heel wat ziekenhuizen een solidariteit met minder verdienende artsen. "De artsen op onze nierafdeling houden maar een dikke 20 procent over van het loon dat ze ontvangen. De rest gaat naar onze onkosten en ook het ziekenhuis roomt een groot stuk af."

Z-Talk Goossens met Lieven Annemans, Robert Rutsaert en Peter Degadt vanaf zaterdagochtend op Kanaal Z vanaf 11 uur in de weekendlus of nu al hieronder:

De artsenbond ASGB had hem hierom gevraagd. In het regeerakkoord staat namelijk dat de nomenclatuur van de artsen moet worden hervormd en dat slecht verdienende dokters - vaak knelpuntberoepen - beter moeten worden betaald. Kinderartsen bijvoorbeeld, of geriaters. Annemans werkte een methodiek uit die hij in de studio van Kanaal Z voorlegt aan dokter Robert Rutsaert, nierspecialist. En aan Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van het netwerk van zorginstellingen Zorgnet-Icuro. Lieven Annemans: "We vertrekken van een wit blad. Bedoeling is met hetzelfde budget aan artsenlonen een betere spreiding te maken. Daarom zal bij elke artsendiscipline eerst een lijst worden opgemaakt van alle acties die zo'n arts vandaag onderneemt. Vervolgens moeten die acties op moeilijkheidsgraad, stress en duur worden gescoord. Zo kunnen we de prestaties van die arts transparant gaan belonen. Daarnaast komt er nog een kostencomponent, die duidelijk moet worden gescheiden van de prestatie." De herijking van de nomenclatuur ligt gevoelig bij sommige artsen, omdat de beter betaalde disciplines wellicht wat minder gaan verdienen. Dokter Robert Rutsaert, als nierspecialist een van de beter betaalde artsen in het land, vindt het een goed idee om de nomenclatuur te herbekijken, maar wil ook dat er in de toekomst niet opnieuw door de ziekenhuizen wordt geknabbeld aan het artsenloon. Artsen vullen namelijk de tekorten op die ziekenhuizen lijden. Bovendien is er in heel wat ziekenhuizen een solidariteit met minder verdienende artsen. "De artsen op onze nierafdeling houden maar een dikke 20 procent over van het loon dat ze ontvangen. De rest gaat naar onze onkosten en ook het ziekenhuis roomt een groot stuk af."