De stijging van de rente op Belgische staatsobligaties mag niet enkel aan de politieke impasse worden toegeschreven, bevestigt ook hoofdeconoom Peter De Keyzer van BNP Paribas Fortis.

Woensdagochtend ging de rente op Belgische staatsobligaties voor een termijn van 10 jaar opnieuw hoger, tot 5,13 procent. Omdat de rente van Duitsland daalt, piekt de spread - het verschil tussen beide - tot 321 basispunten.

"Wat momenteel in ons land op politiek vlak gebeurt, is slechts een stuk van de oorzaak van de rentestijging," legde De Keyzer uit in De Ochtend op Radio 1. "Het is echter moeilijk om te zeggen hoeveel de spread stijgt door de politieke toestand of door de eurocrisis. Het is een som van allerhande factoren."

"Als je natuurlijk ziet dat de rente de afgelopen dagen relatief snel is gestegen en dat dit samenvalt met het mislukken van de onderhandelingen, dan kan je de huidige stijging daar in belangrijke mate aan toeschrijven. Maar om te zeggen dat de spreadstijging van de voorbije twee jaar uitsluitend een gevolg is van de politieke toestand, dat klopt niet. De oorzaak is in belangrijke mate de eurocrisis en laat ons de politieke toestand de 'kers op de taart' noemen." (KVDA)

De stijging van de rente op Belgische staatsobligaties mag niet enkel aan de politieke impasse worden toegeschreven, bevestigt ook hoofdeconoom Peter De Keyzer van BNP Paribas Fortis. Woensdagochtend ging de rente op Belgische staatsobligaties voor een termijn van 10 jaar opnieuw hoger, tot 5,13 procent. Omdat de rente van Duitsland daalt, piekt de spread - het verschil tussen beide - tot 321 basispunten. "Wat momenteel in ons land op politiek vlak gebeurt, is slechts een stuk van de oorzaak van de rentestijging," legde De Keyzer uit in De Ochtend op Radio 1. "Het is echter moeilijk om te zeggen hoeveel de spread stijgt door de politieke toestand of door de eurocrisis. Het is een som van allerhande factoren." "Als je natuurlijk ziet dat de rente de afgelopen dagen relatief snel is gestegen en dat dit samenvalt met het mislukken van de onderhandelingen, dan kan je de huidige stijging daar in belangrijke mate aan toeschrijven. Maar om te zeggen dat de spreadstijging van de voorbije twee jaar uitsluitend een gevolg is van de politieke toestand, dat klopt niet. De oorzaak is in belangrijke mate de eurocrisis en laat ons de politieke toestand de 'kers op de taart' noemen." (KVDA)