Volgens de burgerluchtvaartautoriteiten kan de internationale luchthaven van Kathmandu vanaf dinsdagmiddag niet langer voorzien in brandstof voor internationale vluchten. Er zijn voorlopig nog geen vluchten geannuleerd, maar als het tekort aanhoudt, zou daarin wel verandering kunnen komen.

"We kunnen op dit moment niet voorspellen hoe de situatie zal evolueren", aldus de autoriteiten. Nepal kampt met een handelscrisis sinds de Indiase autoriteiten de grenzen zes dagen geleden sloten voor goederen en brandstoftrucks.

New Delhi heeft het over veiligheidsmaatregelen, en verwijst daarbij naar de gewelddadige protestdemonstraties van afgelopen maand in het zuiden van Nepal tegen een nieuw aangenomen grondwet.

India

De manifestanten zouden daarbij onder andere voertuigen hebben aangevallen die de grens overstaken. Twee derde van de invoer in Nepal, en zo goed als alle invoer van brandstof, is afkomstig uit India. De regering heeft al aangegeven dat ze overweegt om brandstof aan te kopen van Bangladesh of China indien de crisis zou blijven duren.

Intussen is Nepal gesprekken opgestart met India over de herneming van de grenshandel, en ook met de demonstranten zijn er onderhandelingen, maar voorlopig zonder resultaat.

Een Chinese luchtvaartmaatschappij heeft al laten weten dat er tot nader order niet meer gevlogen wordt naar Nepal.

(Belga/BO)

Volgens de burgerluchtvaartautoriteiten kan de internationale luchthaven van Kathmandu vanaf dinsdagmiddag niet langer voorzien in brandstof voor internationale vluchten. Er zijn voorlopig nog geen vluchten geannuleerd, maar als het tekort aanhoudt, zou daarin wel verandering kunnen komen. "We kunnen op dit moment niet voorspellen hoe de situatie zal evolueren", aldus de autoriteiten. Nepal kampt met een handelscrisis sinds de Indiase autoriteiten de grenzen zes dagen geleden sloten voor goederen en brandstoftrucks. New Delhi heeft het over veiligheidsmaatregelen, en verwijst daarbij naar de gewelddadige protestdemonstraties van afgelopen maand in het zuiden van Nepal tegen een nieuw aangenomen grondwet. De manifestanten zouden daarbij onder andere voertuigen hebben aangevallen die de grens overstaken. Twee derde van de invoer in Nepal, en zo goed als alle invoer van brandstof, is afkomstig uit India. De regering heeft al aangegeven dat ze overweegt om brandstof aan te kopen van Bangladesh of China indien de crisis zou blijven duren. Intussen is Nepal gesprekken opgestart met India over de herneming van de grenshandel, en ook met de demonstranten zijn er onderhandelingen, maar voorlopig zonder resultaat.Een Chinese luchtvaartmaatschappij heeft al laten weten dat er tot nader order niet meer gevlogen wordt naar Nepal.(Belga/BO)