Voorafgaand aan een vergadering van de zeventien eurolanden kwamen de ministers van financiën van de zes kredietwaardigste eurolanden (alle triple A) samen. Zij bestuderen de mogelijkheid om zelf de obligaties op te kopen die het Europese noodfonds uitgeeft.

Daarmee zouden ze indirect de schulden van zwakke lidstaten financieren. Bij het overleg waren de ministers van Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Finland en Luxemburg aanwezig.

Ook behoort het verhogen van de garanties aan het Europese noodfonds tot de mogelijkheden. Op deze manier hopen ze het crisisfonds meer financiële armslag te geven. Dat is nodig om alle mogelijke problemen in de eurozone op te vangen.

Het Europese noodfonds van 440 miljard euro kampt met een probleem. De werkelijke leencapaciteit is namelijk slechts 250 miljard euro. De rest gaat op aan kasreserves en overgaranties van de lidstaten. Die extra buffers zijn nodig om het fonds een hoge kredietwaardigheid te geven, waardoor tegen een lage rente kan worden geleend.

Vorig jaar spraken de ministers af dat ze voor 120% van hun bijdrage garant zouden staan. Daardoor kan niet de volledige garantstelling worden uitgeleend.

Bij de noodhulp aan de Ieren werd duidelijk dat daar bovenop nog eens een kasreserve van circa 25% moet worden aangehouden. Alleen zo zijn beleggers zeker dat het fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, ook als meerdere eurolanden omvallen.

Als ze tot deze actie overgaan, staan ze via het fonds zelf garant voor de obligaties die ze kopen. Daarmee verstrekken ze de facto een rechtstreekse lening aan een euroland, met het fonds als tussenpersoon.

Voorts bestuderen de ministers de mogelijkheid om onderpand te vragen van het noodlijdende land in ruil voor een hulpprogramma. Eerder opperden de Finnen dit al bij de hulp aan Griekenland en Ierland, maar dit plan is destijds nooit een serieuze optie geweest.

L.D.

Voorafgaand aan een vergadering van de zeventien eurolanden kwamen de ministers van financiën van de zes kredietwaardigste eurolanden (alle triple A) samen. Zij bestuderen de mogelijkheid om zelf de obligaties op te kopen die het Europese noodfonds uitgeeft. Daarmee zouden ze indirect de schulden van zwakke lidstaten financieren. Bij het overleg waren de ministers van Nederland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Finland en Luxemburg aanwezig. Ook behoort het verhogen van de garanties aan het Europese noodfonds tot de mogelijkheden. Op deze manier hopen ze het crisisfonds meer financiële armslag te geven. Dat is nodig om alle mogelijke problemen in de eurozone op te vangen. Het Europese noodfonds van 440 miljard euro kampt met een probleem. De werkelijke leencapaciteit is namelijk slechts 250 miljard euro. De rest gaat op aan kasreserves en overgaranties van de lidstaten. Die extra buffers zijn nodig om het fonds een hoge kredietwaardigheid te geven, waardoor tegen een lage rente kan worden geleend. Vorig jaar spraken de ministers af dat ze voor 120% van hun bijdrage garant zouden staan. Daardoor kan niet de volledige garantstelling worden uitgeleend. Bij de noodhulp aan de Ieren werd duidelijk dat daar bovenop nog eens een kasreserve van circa 25% moet worden aangehouden. Alleen zo zijn beleggers zeker dat het fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, ook als meerdere eurolanden omvallen. Als ze tot deze actie overgaan, staan ze via het fonds zelf garant voor de obligaties die ze kopen. Daarmee verstrekken ze de facto een rechtstreekse lening aan een euroland, met het fonds als tussenpersoon. Voorts bestuderen de ministers de mogelijkheid om onderpand te vragen van het noodlijdende land in ruil voor een hulpprogramma. Eerder opperden de Finnen dit al bij de hulp aan Griekenland en Ierland, maar dit plan is destijds nooit een serieuze optie geweest. L.D.