Na het rapport van S&P ging de tienjaarsrente op staatsobligaties 9 basispunten de hoogte in, naar 4,09 procent. "Dat was te verwachten. De invloed is niet zo groot, maar positief nieuws is dit natuurlijk niet. Eerder waren er al stijgingen, maar zo loopt het wel op natuurlijk".

Intussen is de spread (het verschil met de Duitse obligaties) opgelopen tot 111 punten: 5 basispunten meer dan dinsdagochtend. Concreet betekent dit dat België dus meer moet betalen om zich te financieren. Traditioneel doet België in januari een financieringsoperatie.

België zit evenwel nog steeds aan de goede kant van Europa, verzekert Deboutte. "Het is geen rente die ondraaglijk is. Twee jaar geleden was de rente ongeveer even hoog. Vroeger was dit regelmatig zo. Het is een draagbaar niveau, maar stilletjes verhoogt de druk wel".

Over het rapport van S&P zegt Deboutte dat dit een verdere stap is. "Het is een signaal van de ratingbureaus". Voer voor speculanten is het volgens hem niet. "Speculanten hebben geen rapport van S&P nodig".

Deboutte vindt de verlaging spijtig voor de Belgische reputatie. "Het is nu wel duidelijk wat moet gebeuren. We hebben het in eigen handen", zo verwijst hij naar de vraag van S&P om spoedig een stabiele regering te vormen.

Na het rapport van S&P ging de tienjaarsrente op staatsobligaties 9 basispunten de hoogte in, naar 4,09 procent. "Dat was te verwachten. De invloed is niet zo groot, maar positief nieuws is dit natuurlijk niet. Eerder waren er al stijgingen, maar zo loopt het wel op natuurlijk". Intussen is de spread (het verschil met de Duitse obligaties) opgelopen tot 111 punten: 5 basispunten meer dan dinsdagochtend. Concreet betekent dit dat België dus meer moet betalen om zich te financieren. Traditioneel doet België in januari een financieringsoperatie. België zit evenwel nog steeds aan de goede kant van Europa, verzekert Deboutte. "Het is geen rente die ondraaglijk is. Twee jaar geleden was de rente ongeveer even hoog. Vroeger was dit regelmatig zo. Het is een draagbaar niveau, maar stilletjes verhoogt de druk wel". Over het rapport van S&P zegt Deboutte dat dit een verdere stap is. "Het is een signaal van de ratingbureaus". Voer voor speculanten is het volgens hem niet. "Speculanten hebben geen rapport van S&P nodig". Deboutte vindt de verlaging spijtig voor de Belgische reputatie. "Het is nu wel duidelijk wat moet gebeuren. We hebben het in eigen handen", zo verwijst hij naar de vraag van S&P om spoedig een stabiele regering te vormen.