De vier grootste pensioenfondsen in Nederland slaken bij de publicatie van de halfjaarresulaten een noodkreet richting Nederlandse minister van Sociale Zaken Henk Kamp.

De pensioenfondsen ABP (ambtenaren en onderwijzers), PMT (kleinmetaal; 34.000 bedrijven) en PME (grootmetaal; 1200 ondernemingen) kondigden eerder al een verlaging van de pensioenen aan vanaf 1 april. Vandaag sluit ook het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) aan bij de noodclub.

De pensioenfondsen in Nederland gaan gebukt onder de eurocrisis, de lage rente en de vergrijzing van de Nederlandse maatschappij. Hun dekkingsgraad - die moet aangeven of een pensioenfonds op termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen maar die ook afhankelijk is van de rentestand - glijdt steeds verder weg van de vereiste 105 procent.

ABP vreest een korting vanaf april 2013 van 0,5 procent op de uitkering van gepensioneerden en de rechten van werknemers die nog aan het sparen zijn voor hun pensioen. Het grootste pensioenfonds van Nederland, dat 2,8 miljoen deelnemers heeft en 261 miljard euro aan vermogen telt, zinspeelt donderdag zelfs op een tweede verlaging van de pensioenen in 2014. Het ABP-fonds noteerde in het tweede kwartaal een daling van de dekkingsgraad naar 90 procent.

Volgens voorzitter Henk Brouwer vraagt de situatie om crisismaatregelen, om te voorkomen dat vanuit een 'extreme situatie' met een historisch lage rente besluiten worden genomen die grote gevolgen hebben voor de koopkracht van de Nederlanders.

Ook bij PFZW dreigen premieverhogingen voor zowel verplegers, verzorgers en welzijnswerkers als hun werkgevers. De dekkingsgraad van PFZW is in het tweede kwartaal gezakt naar 92 procent.

Bij PMT wordt de al eerder aangekondigde korting van 7 procent op pensioenen in april 2013 inmiddels 'nagenoeg zeker' genoemd. Het fonds zag in het tweede kwartaal de dekkingsgraad afnemen tot 85 procent.

Tot slot is bij het metaalfonds PME voor grotere bedrijven, zoals scheepswerven, chipmachinefabrikanten en de automobielindustrie, de dekkingsgraad gezakt naar 88 procent en is de voorgenomen korting van maximaal 6 procent nu 'nadrukkelijk in beeld'. (Belga/BO)

De vier grootste pensioenfondsen in Nederland slaken bij de publicatie van de halfjaarresulaten een noodkreet richting Nederlandse minister van Sociale Zaken Henk Kamp. De pensioenfondsen ABP (ambtenaren en onderwijzers), PMT (kleinmetaal; 34.000 bedrijven) en PME (grootmetaal; 1200 ondernemingen) kondigden eerder al een verlaging van de pensioenen aan vanaf 1 april. Vandaag sluit ook het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) aan bij de noodclub. De pensioenfondsen in Nederland gaan gebukt onder de eurocrisis, de lage rente en de vergrijzing van de Nederlandse maatschappij. Hun dekkingsgraad - die moet aangeven of een pensioenfonds op termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen maar die ook afhankelijk is van de rentestand - glijdt steeds verder weg van de vereiste 105 procent. ABP vreest een korting vanaf april 2013 van 0,5 procent op de uitkering van gepensioneerden en de rechten van werknemers die nog aan het sparen zijn voor hun pensioen. Het grootste pensioenfonds van Nederland, dat 2,8 miljoen deelnemers heeft en 261 miljard euro aan vermogen telt, zinspeelt donderdag zelfs op een tweede verlaging van de pensioenen in 2014. Het ABP-fonds noteerde in het tweede kwartaal een daling van de dekkingsgraad naar 90 procent. Volgens voorzitter Henk Brouwer vraagt de situatie om crisismaatregelen, om te voorkomen dat vanuit een 'extreme situatie' met een historisch lage rente besluiten worden genomen die grote gevolgen hebben voor de koopkracht van de Nederlanders.Ook bij PFZW dreigen premieverhogingen voor zowel verplegers, verzorgers en welzijnswerkers als hun werkgevers. De dekkingsgraad van PFZW is in het tweede kwartaal gezakt naar 92 procent. Bij PMT wordt de al eerder aangekondigde korting van 7 procent op pensioenen in april 2013 inmiddels 'nagenoeg zeker' genoemd. Het fonds zag in het tweede kwartaal de dekkingsgraad afnemen tot 85 procent. Tot slot is bij het metaalfonds PME voor grotere bedrijven, zoals scheepswerven, chipmachinefabrikanten en de automobielindustrie, de dekkingsgraad gezakt naar 88 procent en is de voorgenomen korting van maximaal 6 procent nu 'nadrukkelijk in beeld'. (Belga/BO)