Nadat begin deze maand Vincent Magnée werd benoemd als directeur van de Nationale Bank, en Mathias Dewatripont bevorderd werd tot vicegevourneur, volgde er binnen de muren van de Nationale Bank een debat over de verloning van de toplui.

Als gevolg daarvan bereikte de regentenraad van de Nationale Bank woensdag een akkoord over een 'substantiële vermindering van de lonen van de top van de bank', meldt De Tijd. Dat werd donderdag door gouverneur Luc Coene bevestigd.

Dat betekent dat Magnée als directeur 12,5 procent minder ontvangt dan zijn voorganger. Omgerekend ontvangt Magnée dan 330.009 euro bruto per jaar in plaats van 376.811 euro. Ook vicegouverneur Dewatripont zal zich met een lager loon tevreden moeten stellen. De oorspronkelijke 438.128 euro bruto per jaar wordt in zijn geval eveneens met 12,5 procent afgeroomd tot 382.811 euro.

De nieuwe loonvoorwaarden zijn wel enkel van toepassing op de nieuwe contracten en gelden niet voor de bestaande contracten. Dat betekent dat de huidige directeurs, vicegouverneurs en gouverneur niet moeten inleveren. Jan Smets, die volgend jaar Luc Coene opvolgt als gouverneur, zal wel inleveren. Smets ontvangt dan 478.514 euro in plaats van 545.369 euro bruto per jaar. Directeurs van wie het mandaat de komende jaren afloopt, zullen op hun beurt moeten inleveren bij een verlenging van hun mandaat.

De aangekondigde loonsverlaging bij de Nationale Bank is een gevolg van de discussie rond de lonen van toplui bij overheidsbedrijven. Minister van Financiën, Koen Geens (CD&V), drong in dat verband eind vorig jaar aan op een evaluatie van de lonen bij de Nationale Bank. (BO)

Nadat begin deze maand Vincent Magnée werd benoemd als directeur van de Nationale Bank, en Mathias Dewatripont bevorderd werd tot vicegevourneur, volgde er binnen de muren van de Nationale Bank een debat over de verloning van de toplui. Als gevolg daarvan bereikte de regentenraad van de Nationale Bank woensdag een akkoord over een 'substantiële vermindering van de lonen van de top van de bank', meldt De Tijd. Dat werd donderdag door gouverneur Luc Coene bevestigd.Dat betekent dat Magnée als directeur 12,5 procent minder ontvangt dan zijn voorganger. Omgerekend ontvangt Magnée dan 330.009 euro bruto per jaar in plaats van 376.811 euro. Ook vicegouverneur Dewatripont zal zich met een lager loon tevreden moeten stellen. De oorspronkelijke 438.128 euro bruto per jaar wordt in zijn geval eveneens met 12,5 procent afgeroomd tot 382.811 euro. De nieuwe loonvoorwaarden zijn wel enkel van toepassing op de nieuwe contracten en gelden niet voor de bestaande contracten. Dat betekent dat de huidige directeurs, vicegouverneurs en gouverneur niet moeten inleveren. Jan Smets, die volgend jaar Luc Coene opvolgt als gouverneur, zal wel inleveren. Smets ontvangt dan 478.514 euro in plaats van 545.369 euro bruto per jaar. Directeurs van wie het mandaat de komende jaren afloopt, zullen op hun beurt moeten inleveren bij een verlenging van hun mandaat.De aangekondigde loonsverlaging bij de Nationale Bank is een gevolg van de discussie rond de lonen van toplui bij overheidsbedrijven. Minister van Financiën, Koen Geens (CD&V), drong in dat verband eind vorig jaar aan op een evaluatie van de lonen bij de Nationale Bank. (BO)