De Nationale Bank van België (NBB) maakt zich zorgen over de winstgevendheid van de banken en dringt er op aan dat de banken nieuwe zakenmodellen uitproberen. Dat melden de Standaard en Het Nieuwsblad.

Opmerkelijk is dat de NBB de sector uitdrukkelijk aanbeveelt zijn tariefbeleid grondig te hervormen.

De banken krijgen de raad de rentes op sommige producten aan te passen, zodat er in alle marktomstandigheden 'realistische marges' op worden verdiend. Daarnaast vindt de NBB dat de banken geleidelijk voor elk financieel product de ware kostprijs moeten aanrekenen. Nu gebeurt dat vaak onvoldoende.

De meeste banken lokken klanten met gratis geldafhalingen of goedkope woonkredieten en compenseren dat door kunstmatig hoge winstmarges op andere diensten of producten.

Crombez is tegen

Vlaams parlementslid John Crombez (sp.a) is alvast gekant tegen het pleidooi van de Nationale Bank om banken hun tariefbeleid te laten wijzigen. Het gaat volgens Crombez om het tweede voorstel vanuit de sector op korte tijd om de winstmarges op te krikken. Crombez verwijst daarmee naar de Beroepsvereniging van het Krediet, die enkele weken geleden verklaarde dat de herfinanciering van woonleningen duurder mag worden voor de consument.

Crombez roept de sector op veeleer zijn model in orde te brengen, in plaats van opnieuw gezinnen en bedrijven te viseren.

(Belga/BO)

De Nationale Bank van België (NBB) maakt zich zorgen over de winstgevendheid van de banken en dringt er op aan dat de banken nieuwe zakenmodellen uitproberen. Dat melden de Standaard en Het Nieuwsblad.Opmerkelijk is dat de NBB de sector uitdrukkelijk aanbeveelt zijn tariefbeleid grondig te hervormen. De banken krijgen de raad de rentes op sommige producten aan te passen, zodat er in alle marktomstandigheden 'realistische marges' op worden verdiend. Daarnaast vindt de NBB dat de banken geleidelijk voor elk financieel product de ware kostprijs moeten aanrekenen. Nu gebeurt dat vaak onvoldoende. De meeste banken lokken klanten met gratis geldafhalingen of goedkope woonkredieten en compenseren dat door kunstmatig hoge winstmarges op andere diensten of producten. Vlaams parlementslid John Crombez (sp.a) is alvast gekant tegen het pleidooi van de Nationale Bank om banken hun tariefbeleid te laten wijzigen. Het gaat volgens Crombez om het tweede voorstel vanuit de sector op korte tijd om de winstmarges op te krikken. Crombez verwijst daarmee naar de Beroepsvereniging van het Krediet, die enkele weken geleden verklaarde dat de herfinanciering van woonleningen duurder mag worden voor de consument. Crombez roept de sector op veeleer zijn model in orde te brengen, in plaats van opnieuw gezinnen en bedrijven te viseren.(Belga/BO)