De Nationale Bank (NBB) en de FSMA waarschuwen voor de risico's van virtueel geld. Dat komt doordat er geen enkel financieel toezicht op virtuele munten zoals bitcoin bestaat, en virtuele munten bovendien geen wettelijke betaalkracht hebben.

De Nationale Bank somt ter illustratie de belangrijkste risico's op:

- het risico dat een handelsplatform of een digitale portemonnee gehackt wordt en de bezitter zijn virtueel geld kwijt raakt.
- de operationele betrouwbaarheid, in het bijzonder het fraude-risico, van dergelijke systemen is nog niet formeel geëvalueerd door de toezichthouders.
- virtueel geld heeft een groot wisselkoersrisico: de waarde waartegen het virtueel geld kan worden gewisseld in officiële munten (zoals de euro) is erg wisselvallig. Prijsschommelingen van meer dan 30 % op één dag zijn geen uitzondering.
- In tegenstelling tot wat het geval is voor elektronisch geld, bestaat er voor virtueel geld geen wettelijke garantie dat het direct inwisselbaar is voor de oorspronkelijke waarde.
- virtueel geld heeft geen wettelijke betaalkracht: niemand is verplicht een betaling met virtueel geld te aanvaarden.

De NBB en de FSMA zijn niet de eerste officiële instanties die waarschuwen voor de omstreden virtuele munt. Andere centrale banken, zoals De Nederlandse Centrale Bank, deden dat eerder al. Ook Trends-redacteur Mathias Nuttin wees halfweg december van vorig jaar op de gevaren van de bitcoin . (BO)

De Nationale Bank (NBB) en de FSMA waarschuwen voor de risico's van virtueel geld. Dat komt doordat er geen enkel financieel toezicht op virtuele munten zoals bitcoin bestaat, en virtuele munten bovendien geen wettelijke betaalkracht hebben. De Nationale Bank somt ter illustratie de belangrijkste risico's op:- het risico dat een handelsplatform of een digitale portemonnee gehackt wordt en de bezitter zijn virtueel geld kwijt raakt. - de operationele betrouwbaarheid, in het bijzonder het fraude-risico, van dergelijke systemen is nog niet formeel geëvalueerd door de toezichthouders. - virtueel geld heeft een groot wisselkoersrisico: de waarde waartegen het virtueel geld kan worden gewisseld in officiële munten (zoals de euro) is erg wisselvallig. Prijsschommelingen van meer dan 30 % op één dag zijn geen uitzondering. - In tegenstelling tot wat het geval is voor elektronisch geld, bestaat er voor virtueel geld geen wettelijke garantie dat het direct inwisselbaar is voor de oorspronkelijke waarde. - virtueel geld heeft geen wettelijke betaalkracht: niemand is verplicht een betaling met virtueel geld te aanvaarden.De NBB en de FSMA zijn niet de eerste officiële instanties die waarschuwen voor de omstreden virtuele munt. Andere centrale banken, zoals De Nederlandse Centrale Bank, deden dat eerder al. Ook Trends-redacteur Mathias Nuttin wees halfweg december van vorig jaar op de gevaren van de bitcoin . (BO)