Na Duitsland is maandag ook Frankrijk erin geslaagd probleemloos staatspapier te veilen tegen een negatieve rente.

Duitsland haalde 3,29 miljard euro op via staatsobligaties met een termijn van zes maanden. Dat gebeurde volgens de Bundesbank tegen een historisch lage (negatieve) rente van -0,0344 procent.

Frankrijk had maandag het genoegen de Duitse trend voor het eerst te volgen. Parijs haalde ongeveer 6 miljard euro op tegen een nipt negatieve rente: 3,9 miljard euro met obligaties voor een termijn van zes maanden tegen -0,006 procent, en 2 miljard euro met obligaties voor een termijn van drie maanden tegen -0,005 procent.

Dat beleggers bereid zijn te betalen om hun geld in de Duitse en Franse schatkist te parkeren, weerspiegelt het wantrouwen binnen de eurozone. Wie in Frans en Duits staatspapier belegt, ziet zich er namelijk van verzekerd zijn geld terug te zien mocht het grondig fout lopen in diezelfde eurozone.

"Sommige investeerders denken dat indien de eurozone ineenstort, ze op deze manier beschermd zijn door een sterke munt, namelijk de Duitse mark", aldus hoofdeconoom Etienne de Callataÿ van Bank Degroof. Volgens de econoom hebben beleggers geen vertrouwen meer in de banken en richten ze zich bijgevolg op de landen die ze veilig achten, waartoe vanaf vandaag dus ook Frankrijk behoort.

Frankrijk speelde - als tweede economie van de eurozone - eerder dit jaar zijn AAA-rating van kredietbeoordelaar S&P kwijt.

Behalve Duitsland en Frankrijk behoren intussen ook Denemarken en Nederland tot de Europese club die een negatieve rentevoet geniet. (Belga/Bloomberg/BO)

Na Duitsland is maandag ook Frankrijk erin geslaagd probleemloos staatspapier te veilen tegen een negatieve rente.Duitsland haalde 3,29 miljard euro op via staatsobligaties met een termijn van zes maanden. Dat gebeurde volgens de Bundesbank tegen een historisch lage (negatieve) rente van -0,0344 procent.Frankrijk had maandag het genoegen de Duitse trend voor het eerst te volgen. Parijs haalde ongeveer 6 miljard euro op tegen een nipt negatieve rente: 3,9 miljard euro met obligaties voor een termijn van zes maanden tegen -0,006 procent, en 2 miljard euro met obligaties voor een termijn van drie maanden tegen -0,005 procent.Dat beleggers bereid zijn te betalen om hun geld in de Duitse en Franse schatkist te parkeren, weerspiegelt het wantrouwen binnen de eurozone. Wie in Frans en Duits staatspapier belegt, ziet zich er namelijk van verzekerd zijn geld terug te zien mocht het grondig fout lopen in diezelfde eurozone. "Sommige investeerders denken dat indien de eurozone ineenstort, ze op deze manier beschermd zijn door een sterke munt, namelijk de Duitse mark", aldus hoofdeconoom Etienne de Callataÿ van Bank Degroof. Volgens de econoom hebben beleggers geen vertrouwen meer in de banken en richten ze zich bijgevolg op de landen die ze veilig achten, waartoe vanaf vandaag dus ook Frankrijk behoort.Frankrijk speelde - als tweede economie van de eurozone - eerder dit jaar zijn AAA-rating van kredietbeoordelaar S&P kwijt.Behalve Duitsland en Frankrijk behoren intussen ook Denemarken en Nederland tot de Europese club die een negatieve rentevoet geniet. (Belga/Bloomberg/BO)