Het bruto binnenlands product (bbp) ging er met 0,8 procent op vooruit tegenover 2013. Kanttekening: in het slotkwartaal was er opnieuw een daling, zo deelde de Griekse statistiekdienst vrijdag mee.

2007 was tot nu toe het laatste lichtpuntje in de Griekse boekhouding, nadien zorgde de economische crisis en de Europese schuldencrisis er voor de gekende gevolgen en moest het land bij de internationale geldschieters aankloppen, in ruil voor besparingen. In 2013 was er nog 3,9 procent economische achteruitgang.

Kleine krimp vierde kwartaal

In de eerste drie kwartalen van 2014 was er dus groei, maar dat feestje kreeg geen vervolg. In de periode oktober-december ging de Griekse economie er met 0,4 procent op achteruit ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voor die daling wijzen analisten en waarnemers naar de onzekerheid die het land de laatste maanden in de ban houdt. Omdat de vorige regering van conservatieve signatuur in het parlement geen steun kreeg voor haar presidentskandidaat, kwamen er nieuwe verkiezingen.

De radicaallinkse, tegen de besparingen gekante Syriza lag in de peilingen op kop en won eind januari de stembusgang. Sindsdien is de relatie met Brussel niet altijd even vruchtbaar en blijft er vooral veel onduidelijkheid over de toekomstige financiële steun.

Voor alle duidelijkheid: het gaat om reële groeicijfers, waarbij de prijsveranderingen ingecalculeerd zijn. De economische groei kwam er vooral door de sterke daling van de prijzen in Griekenland. Als de nominale groei bekeken wordt, kromp de economie met 1,8 procent. (Belga/NS)

Het bruto binnenlands product (bbp) ging er met 0,8 procent op vooruit tegenover 2013. Kanttekening: in het slotkwartaal was er opnieuw een daling, zo deelde de Griekse statistiekdienst vrijdag mee. 2007 was tot nu toe het laatste lichtpuntje in de Griekse boekhouding, nadien zorgde de economische crisis en de Europese schuldencrisis er voor de gekende gevolgen en moest het land bij de internationale geldschieters aankloppen, in ruil voor besparingen. In 2013 was er nog 3,9 procent economische achteruitgang. In de eerste drie kwartalen van 2014 was er dus groei, maar dat feestje kreeg geen vervolg. In de periode oktober-december ging de Griekse economie er met 0,4 procent op achteruit ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Voor die daling wijzen analisten en waarnemers naar de onzekerheid die het land de laatste maanden in de ban houdt. Omdat de vorige regering van conservatieve signatuur in het parlement geen steun kreeg voor haar presidentskandidaat, kwamen er nieuwe verkiezingen. De radicaallinkse, tegen de besparingen gekante Syriza lag in de peilingen op kop en won eind januari de stembusgang. Sindsdien is de relatie met Brussel niet altijd even vruchtbaar en blijft er vooral veel onduidelijkheid over de toekomstige financiële steun. Voor alle duidelijkheid: het gaat om reële groeicijfers, waarbij de prijsveranderingen ingecalculeerd zijn. De economische groei kwam er vooral door de sterke daling van de prijzen in Griekenland. Als de nominale groei bekeken wordt, kromp de economie met 1,8 procent. (Belga/NS)