Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwt voor de financiële positie van Frankrijk. Een stijgende rente op staatsleningen en tegenvallende economische groei kunnen ten koste gaan van de toprating van het land.
Moody's wijst er op dat het verschil in de rente op Franse en Duitse obligaties vorige week opliep tot meer dan 2 procentpunt, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

"Langdurig hoge leenkosten zouden de financiële uitdagingen voor de Franse regering versterken terwijl de vooruitzichten voor de groei verslechteren," waarschuwt het ratingbureau maandag.

Frankrijk geniet nu nog de allerhoogste kredietstatus AAA. Om die te behouden kondigde het land onlangs een nieuwe ronde bezuinigingen aan, die ervoor moeten zorgen dat de overheidsfinanciën op termijn weer aan de Europese normen voldoen.

Eurostorm
Knack- en Trendshoofdredacteur Johan Van Overtveldt waarschuwt maandag dat Frankrijk en ook België riskeren in het oog van de eurostorm terecht te komen, nu Italië met de regering-Monti wel ingrijpende maatregelen lijkt te gaan nemen en de beloftes van de zegevierende conservatieve partij in Spanje ook in die richting gaan. (Belga/KVDA)

Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwt voor de financiële positie van Frankrijk. Een stijgende rente op staatsleningen en tegenvallende economische groei kunnen ten koste gaan van de toprating van het land. Moody's wijst er op dat het verschil in de rente op Franse en Duitse obligaties vorige week opliep tot meer dan 2 procentpunt, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. "Langdurig hoge leenkosten zouden de financiële uitdagingen voor de Franse regering versterken terwijl de vooruitzichten voor de groei verslechteren," waarschuwt het ratingbureau maandag. Frankrijk geniet nu nog de allerhoogste kredietstatus AAA. Om die te behouden kondigde het land onlangs een nieuwe ronde bezuinigingen aan, die ervoor moeten zorgen dat de overheidsfinanciën op termijn weer aan de Europese normen voldoen. Eurostorm Knack- en Trendshoofdredacteur Johan Van Overtveldt waarschuwt maandag dat Frankrijk en ook België riskeren in het oog van de eurostorm terecht te komen, nu Italië met de regering-Monti wel ingrijpende maatregelen lijkt te gaan nemen en de beloftes van de zegevierende conservatieve partij in Spanje ook in die richting gaan. (Belga/KVDA)