Minimumloon voedt zwarte economie in Duitsland

© iStock

De invoering van het minimumloon in Duitsland zou de zwarte economie in de hand gewerkt hebben. Die zou met 1,5 miljard euro gegroeid zijn.

Sinds januari geldt in Duitsland een minimumloon. Maar volgens een studie stimuleert die maatregel de zwarte economie. Voor het eerst in jaren zal het aandeel van de illegale economie in 2015 niet dalen, maar op 12,2 procent blijven. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde studie van het onderzoeksinstituut Tübinger Instituts für Angewandte Wirtschaftsforschung (IAW) en de universiteit van Linz.

Met uitzondering van crisisjaar 2009 was het aandeel van de zwarte economie in de gehele economie van de oosterburen gedaald. “De huidige ontwikkeling wordt ook door het minimumloon veroorzaakt”, aldus Bernhard Boockmann van IAW.

De robuuste conjunctuur en situatie op de arbeidsmarkt zouden volgens de prognose op zich wel voor een daling van de zwarte economie gezorgd hebben. Maar dat effect wordt volgens de vorsers vooral geneutraliseerd door het minimumloon.

Volgens de studie wordt in vergelijking wel maar een kleiner deel van het optrekken van de lonen vermeden via zwartwerk: het minimumloon zou de zwarte economie in 2015 met 1,5 miljard euro doen groeien, waar 7 miljard euro nodig is voor de loonstijgingen in de typische sectoren waar het minimumloon de lonen doet stijgen.

De invoering van een minimumloon was een van de grote politieke doelstellingen van de Duitse sociaaldemocraten tijdens het coalitieoverleg met de christendemocraten. Kanselier Angela Merkel was tegen de maatregel, maar moest toegeven om de coalitie te kunnen bezegelen na de verkiezingen van september 2013. Het minimumloon bedraagt 8,5 euro bruto per uur. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content