De Economische Inspectie controleerde in de eerste helft van 2015 ruim tweehonderd kleinhandelaars in tabak. Een op de vijf betaalde zijn leverancier te veel in cash. De helft van de inbreuken gebeurde bij de "tabac shops" aan de Franse grens en de Belgische kust.

"Fransen en Britten komen massaal sigaretten kopen bij deze tabac shops, omdat ze in ons land een pak goedkoper zijn. Deze buitenlandse klanten betalen vooral cash, waarna de tabakshandelaar zijn leverancier met dit cashgeld betaalt in plaats van het naar de bank te brengen. Dat verklaart het hogere aantal inbreuken bij deze tabac shops", zegt de woordvoerder van de FOD Economie, Chantal De Pauw.

3.000 euro

Bij een eerder onderzoek in 2014 bleek een op de twee groothandelaars in tabak de beperking op cashbetalingen niet te respecteren. Een gelijkaardig verhaal in de goudsector, waar de cashlimiet zowel voor aan- als verkopen op 3.000 euro ligt.

Terwijl de FOD in 2013 nog vaststelde dat 38 procent van goudhandelaars zich niet hield aan die beperking, daalde dat cijfer bij controles bij ruim 100 detailhandelaars tussen januari en mei 2015 tot 13,2 procent. Bij de goudhandelaars werd in totaal voor 246.000 euro aan illegale transacties ontdekt, bij de tabakhandelaars 2,04 miljoen.

"De onderzoeken van de FOD Economie tonen aan dat het de goede kant op gaat met het aantal illegale cashtransacties in de tabaks- en goudsector. Toch blijven we nog inbreuken vaststellen. We blijven waakzaam en volgen deze problematiek nauwgezet op", zegt Chantal De Pauw. (Belga/NS)

De Economische Inspectie controleerde in de eerste helft van 2015 ruim tweehonderd kleinhandelaars in tabak. Een op de vijf betaalde zijn leverancier te veel in cash. De helft van de inbreuken gebeurde bij de "tabac shops" aan de Franse grens en de Belgische kust. "Fransen en Britten komen massaal sigaretten kopen bij deze tabac shops, omdat ze in ons land een pak goedkoper zijn. Deze buitenlandse klanten betalen vooral cash, waarna de tabakshandelaar zijn leverancier met dit cashgeld betaalt in plaats van het naar de bank te brengen. Dat verklaart het hogere aantal inbreuken bij deze tabac shops", zegt de woordvoerder van de FOD Economie, Chantal De Pauw. Bij een eerder onderzoek in 2014 bleek een op de twee groothandelaars in tabak de beperking op cashbetalingen niet te respecteren. Een gelijkaardig verhaal in de goudsector, waar de cashlimiet zowel voor aan- als verkopen op 3.000 euro ligt. Terwijl de FOD in 2013 nog vaststelde dat 38 procent van goudhandelaars zich niet hield aan die beperking, daalde dat cijfer bij controles bij ruim 100 detailhandelaars tussen januari en mei 2015 tot 13,2 procent. Bij de goudhandelaars werd in totaal voor 246.000 euro aan illegale transacties ontdekt, bij de tabakhandelaars 2,04 miljoen. "De onderzoeken van de FOD Economie tonen aan dat het de goede kant op gaat met het aantal illegale cashtransacties in de tabaks- en goudsector. Toch blijven we nog inbreuken vaststellen. We blijven waakzaam en volgen deze problematiek nauwgezet op", zegt Chantal De Pauw. (Belga/NS)