Hugo D.R. en Yves V.G, twee lobbyisten, zijn eind vorige maand in Brussel veroordeeld omdat ze miljoenen euro's smeergeld hebben opgestreken bij de verkoop van de Brusselse Financietoren in 2001, meldt De Standaard woensdag.

Ook Michel B., een voormalige adviseur van de toenmalige minister van Overheidsbedrijven Rik Daems (Open Vld) die toen verantwoordelijk was voor de verkoop, stond mee terecht. Maar de feiten tegen B., tot 2006 ook bestuurslid van de Belgische staatsholding FPIM, zijn volgens de rechtbank verjaard.

Oorspronkelijk waren er in de zaak vier verdachten, maar een van hen is ondertussen overleden. Samen zouden ze een kleine 5 miljoen euro hebben gekregen van Breevast, geld dat ze voor de fiscus verborgen in Luxemburgse vennootschappen en op bankrekeningen tot op de Maagdeneilanden toe. Welke rol de vier hebben gespeeld bij de verkoop van de Financie­toren is nooit duidelijk geworden. "Het enige inhoudelijke aspect dat vaststaat, is dat zij hun 'netwerk' hebben ingeschakeld en minister Rik Daems hebben benaderd om de procedure in het voordeel van de Breevastgroep bij te sturen", aldus de rechter.

Daems zelf is tijdens het onderzoek buiten schot gebleven. (Belga/BO)

Hugo D.R. en Yves V.G, twee lobbyisten, zijn eind vorige maand in Brussel veroordeeld omdat ze miljoenen euro's smeergeld hebben opgestreken bij de verkoop van de Brusselse Financietoren in 2001, meldt De Standaard woensdag.Ook Michel B., een voormalige adviseur van de toenmalige minister van Overheidsbedrijven Rik Daems (Open Vld) die toen verantwoordelijk was voor de verkoop, stond mee terecht. Maar de feiten tegen B., tot 2006 ook bestuurslid van de Belgische staatsholding FPIM, zijn volgens de rechtbank verjaard. Oorspronkelijk waren er in de zaak vier verdachten, maar een van hen is ondertussen overleden. Samen zouden ze een kleine 5 miljoen euro hebben gekregen van Breevast, geld dat ze voor de fiscus verborgen in Luxemburgse vennootschappen en op bankrekeningen tot op de Maagdeneilanden toe. Welke rol de vier hebben gespeeld bij de verkoop van de Financie­toren is nooit duidelijk geworden. "Het enige inhoudelijke aspect dat vaststaat, is dat zij hun 'netwerk' hebben ingeschakeld en minister Rik Daems hebben benaderd om de procedure in het voordeel van de Breevastgroep bij te sturen", aldus de rechter. Daems zelf is tijdens het onderzoek buiten schot gebleven. (Belga/BO)